Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζώα στις πανεπιστημιουπόλεις μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στη μείωση του στρες.

Οι φοιτητές είναι πιεσμένοι τουλάχιστον δύο περιόδους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, την περίοδο των ενδιάμεσων και την περίοδο των τελικών εξετάσεων. Πέρα από το θέμα των εξετάσεων, μπορούν να βιώσουν συναισθηματικό στρες και προβλήματα προσαρμογής καθώς ζουν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τα πανεπιστήμια για να βοηθήσουν τους φοιτητές τους στην αντιμετώπιση του στρες χρησιμοποίησαν σκυλιά, τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Το πανεπιστήμιο του Harvard φιλοξενεί τον Cooper, τον σκύλο της βιβλιοθήκης και η Ιατρική Σχολή του Yale τον Finn.

pubArticleFull417_207350finn
Ο σκύλος της Ιατρικής Σχολής του Yale, Finn

 

0626_puppies_cooper01_970-630x420
O Cooper, ο σκύλος της βιβλιοθήκης του Harvard

Όποιος έχει περάσει χρόνο με ένα κουτάβι ξέρει ότι μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και ανέμελα. Τώρα, οι επιστήμονες τεκμηριώνουν την άποψη αυτή και προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο. Η συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων μπορεί να μειώσει αισθητά το άγχος και τα συμπτώματα μοναξιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλή τη Δρ. Leslie Stewart δοκίμασαν την αρχική τους υπόθεση σε μια ομάδα 55 φοιτητών σε ένα μικρό κολλέγιο καλών τεχνών. Έφεραν τη Sophie, ένα γερμανικό Shepherd εκπαιδευμένο και φιλικό ώστε οι φοιτητές να το φροντίζουν, να το ταϊζουν και να παίζουν μαζί του. Μετά που οι φοιτητές πέρασαν χρόνο με τη Sophie, μετρήθηκε 60% μείωση στα συμπτώματα άγχους και μοναξιάς των φοιτητών. Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Creativity.

Αυτή η μελέτη είναι σε συμφωνία με προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι τα κατοικίδια ζώα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αντιμετώπιση του στρες. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard διενέργησε έρευνα σχετικά με το στρες που νιώθουν οι άνθρωποι στην Αμερική και βρήκε ότι το 87 τοις εκατό των ενηλίκων που περνούσαν τακτικά χρόνο με ένα κατοικίδιο ζώο ανέφερε ότι ήταν μια αποτελεσματική μέθοδος για ανακούφιση από το στρες. Μια μελέτη του 2012 στο Virginia Commonwealth University εξέτασε το πώς η παρουσία των σκύλων σε ένα χώρο εργασίας μειώνει το στρες των εργαζομένων και διαπίστωσε ότι τα σκυλιά όχι μόνο μειώνουν το στρες, αλλά βελτιώνουν επίσης την ικανοποίηση των εργαζομένων για την εργασία τους.

Author: Georgia Theodoulou