Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg μπορεί να σταμάτησε να εκτελεί χρέη δημάρχου από το 2013, αλλά το σχέδιό του για την απαγόρευση φελιζόλ άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Ο διοικητικός λειτουργός Bill de Blasio ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και οι κατασκευαστές δεν θα είναι σε θέση να διαθέτουν, να πωλούν ή να προσφέρουν κιβώτια ή κύπελλα φελιζόλ μιας χρήσεως από την 1η Ιουλίου 2015. Ο λόγος είναι καθαρά περιβαλλοντικός καθώς το συγκεκριμένο υλικό δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.

«Τα προϊόντα αυτά προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά και δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές, καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλες πόλεις τότε η δημιουργικότητα και η καλή θέληση περισσότερων ανθρώπων θα οδηγήσει στην εξεύρεση ακόμα περισσότερων λύσεων και το κόστος θα γίνει ακόμα μικρότερο», δήλωσε ο De Blasio. «Με την κατάργηση περίπου 30000 τόνων διογκωμένης πολυστερίνης αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, τους δρόμους και τις πλωτές λεωφόρους της πόλης μας, είμαστε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιο πράσινη Νέα Υόρκη.»

Τα δοχεία φελιζόλ είναι πολύ δημοφιλή όχι μόνο σε εστιατόρια fast food αλλά χρησιμοποιούνται και ευρέως για συσκευασία τροφίμων. Οι πωλητές θα πρέπει να αναζητήσουν πιο οικολογικές εναλλακτικές αν και οι επιχειρήσεις με ετήσιο προϋπολογισμό μικρότερο των 500000 δολαρίων μπορούν να υποβάλουν ένσταση αν οι εναλλακτικές συσκευασίες θα προκαλέσουν «υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση».

Αν και η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη πόλη που προτείνει το μέτρο αυτό και άλλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σηάτλ και το Πόρτλαντ έχουν θεσπίσει παρόμοια μέτρα.

Author: Georgia Theodoulou