Πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί γιατί οι χαρακτήρες στις ταινίες κινουμένων σχεδίων φοράνε γάντια…ή ίσως και όχι.

Ο ιστορικός κινουμένων σχεδίων John Canemaker αναφέρει 4 λόγους για τους οποίους οι σχεδιαστές έδιναν γάντια στους χαρακτήρες τους.

 

  1. Εξοικονόμηση χρόνου

Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι μια δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται χρόνο, αναφέρει ο Canemaker.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι σχεδιαστές έπρεπε να σχεδιάσουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε σκηνή. Αρχικά, οι χαρακτήρες έμοιαζαν ορθογώνιοι, αλλά ακολούθως τους μεταμόρφωναν χρησιμοποιώντας πιο πολλούς κύκλους και καμπύλες άκρες. Η ιδέα να φοράνε γάντια, βοηθούσε τους σχεδιαστές να σχεδιάσουν εύκολα τα χέρια των χαρακτήρων τους χωρίς να είναι απαραίτητο να δώσουν έμφαση σε ρεαλιστικές λεπτομέρειες των σημείων του σώματός τους, όπως τα δάκτυλα των χεριών τους.

χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων 1

  1. Ασπρόμαυροι χαρακτήρες

Τα πρώτα κινούμενα σχέδια ήταν ασπρόμαυρα. Συνήθως, το σώμα των χαρακτήρων ήταν μαύρο και το φόντο λευκό. Ο Canemaker αναφέρει πως θα ήταν δύσκολο να διακρίνουμε τα μαύρα χέρια τους από το μαύρο σώμα τους, έτσι για σκοπούς καλαισθησίας φορούσαν άσπρα γάντια. Αυτή η παρατήρηση εξηγεί γιατί οι περισσότεροι χαρακτήρες φοράνε και λευκά παπούτσια.

χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων 2

  1. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων είχαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι εκφράσεις του προσώπου τους και οι πράξεις τους. Σε αυτές συγκαταλέγονταν η ιδιότητά τους να αλλάζουν χρώμα, να χάνουν τα ρούχα τους ή να βγάζουν τα γάντια τους. Επομένως, η παρουσία γαντιών προσέδιδε μια ακόμα ιδιότητα στο χαρακτήρα.

χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων 3

  1. Ανθρωπόμορφος χαρακτήρας

Όλοι οι χαρακτήρες στις ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι ζώα, αλλά κάνουν ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα γάντια τους δίνουν μια πιο ανθρώπινη διάσταση και είναι πιο πιστευτοί και αστείοι.

Στη βιογραφία του Walt Disney αναφέρεται «Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού επειδή υποτίθεται ότι έπρεπε να μοιάζει με άνθρωπο. Έτσι, του φορέσαμε γάντια.»

χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων 4

Author: Georgia Theodoulou