Η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα αστροναύτης θα δειπνήσει αυτά τα Χριστούγεννα με γεύμα που κατασκευάστηκε από γνωστή αεροδιαστημική εταιρεία.

Η Samantha Cristoforetti είναι μια από τις έξι γυναίκες αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη με ταχύτητα 17200 μίλια ανά ώρα. Ενώ η Cristoforetti θα χάσει το παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ειδικά σχεδιασμένο για την ίδια γεύμα που κατασκευάστηκε σε εργοστάσιο στο Τορίνο.

Samantha-Cristoforetti-010
Η Samantha Christoforetti η Ιταλίδα αστροναύτης που παρακολουθεί το κουτάλι της να αιωρείται

Τα προσυσκευασμένα πιάτα παρήχθησαν σε ένα μικρό εργοστάσιο κατασκευής διαστημικών σκαφών και διαστημικού εξοπλισμού, το Argotec. Παρόλο που φαντάζει απλό, αποτέλεσαν αντικείμενο πειραματισμού σχεδόν τόσο όσο και η κατασκευή των διαστημικών σκαφών, των ρομποτικών βραχιόνων και των φωτοβολταϊκών συστοιχιών.

Η εμπλοκή της εταιρείας με το χώρο των τροφίμων προέκυψε μέσα από τη συμμετοχή της στην εκπαίδευση των αστροναυτών και άρχισε ως κάποιο αστείο, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο David Avino. Η εν λόγω εταιρεία βοήθησε στην εκπαίδευση του Luca Parmitano, του Ιταλού αστροναύτη που θα συμμετέχει στην πρώτη αποστολή που θα διοικείται από την διαστημική υπηρεσία της χώρας, την ASI.

Τα ειδικά γεύματα μπορούν να συμπεριληφθούν στα θετικά της διαστημικής αποστολής αν καταφέρουν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ηθικού των αστροναυτών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα από τα συνήθη γεύματα που παράγονται από αμερικανικές ή ρώσικες διαστημικές εταιρείες. Όμως, η παραγωγή πολυτελών γευμάτων για αστροναύτες δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα διαστημικά ταξίδια, όπως και τα αεροπορικά, στερούν από την τροφή τη γεύση. Τα τρόφιμα που αποστέλλονται στον διαστημικό σταθμό πρέπει να κρατήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Έτσι, ορισμένα τρόφιμα αποξηραίνονται, γεγονός που τους στερεί ακόμα περισσότερα από τη γεύση.

Ο Stefano Polato, ο 33χρονος σεφ της Argotec, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πάντοβα υποστηρίζει πως το μυστικό είναι η προσεκτική επιλογή των υλικών. «Πάρε ένα μήλο για παράδειγμα», είπε, «μπορείς να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία για την αποστείρωση του χωρίς να καταστρέψεις τα θρεπτικά συστατικά αν επιλέξεις ένα που έχει τα σωστά επίπεδα οξύτητας. Ένα pH 3.5 είναι ιδανικό. Το μήλο δεν χάνει τη γεύση του και τα βακτήρια εξουδετερώνονται»

58ca2966-3762-404e-a0bf-a7e0d86e4ddf-656x720
Ο σεφ της Argotec, Stefano Polato

Ο Polato στη μαγειρική του κάνει, επίσης, μεγάλη χρήση μπαχαρικών αλλά όχι αλατιού. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της πτήσης είναι η κατακράτηση υγρών. Το αλάτι επιδεινώνει την κατάσταση αυτή.

Μια άλλη πρόκληση είναι το φαγητό να είναι εύπεπτο. «Η πέψη είναι δύσκολη στο διάστημα, επειδή υπάρχει έλλειψη βαρύτητας», δήλωσε ο Polato, ο οποίος συμβουλεύεται μια ομάδα διαιτολόγων. «Κάτι που θεωρείται βαρύ στη Γη, θα είναι πολύ πολύ βαρύ στο διάστημα». Επίσης, υπάρχει και το θέμα με το ιξώδες. «Ένα τρόφιμο που είναι πολύ υγρό θα καταλήξει σε όλο το διαστημικό σταθμό» είπε ο σεφ.

Ένα άλλο θετικό των τροφίμων της Argotec είναι το γεγονός ότι οι τροφές τους περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, ο Polato αναφέρεται σε μια ενεργειακή μπάρα που η ενέργεια που προσφέρει έχει διάρκεια 2 ώρες. Δεν θρυμματίζεται (γιατί θα υπάρχει πρόβλημα με τα ψίχουλα) και περιέχει μεγάλη ποσότητα μούρων goji που έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή. «Χρησιμοποιούνται μόνο μούρα από το Θιβέτ που είναι υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο σεφ.

Για τη συλλογή των συστατικών που περιέχονται στα γεύματα στρατολογήθηκε ολόκληρη ομάδα που ονομάστηκε Slow Food.

Author: Georgia Theodoulou