Επιστολές του Einstein που αφορούν στις ενέργειες του Hitler πωλούνται σε δημοπρασία

Τρεις χειρόγραφες επιστολές γραμμένες από τον Albert Einstein πωλούνται σε δημοπρασία στο Λος Άντζελες. Σε μια από τις επιστολές αυτές, ο Einstein, επικρίνει τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη στάση του απέναντι στους Ναζί την περίοδο που προηγήθηκε του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επιστολές γράφτηκαν από τον Einstein και απευθύνονταν στον επιστήθιο φίλο του Michelle Besso. Ο Michele ήταν Ελβετο-Ιταλικής καταγωγής μηχανικός και βοήθησε τον Einstein να διατυπώσει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας.

Η πρώτη επιστολή- με ημερομηνία Οκτώβριος 1938, λιγότερο από ένα χρόνο πριν ο Hitler εισβάλει στην Πολωνία και αρχίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- φέρει σφραγίδα από το Πρίνστον. Ο Einstein αρχίζει την επιστολή εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους Εβραίους να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Ακολούθως, εκφράζει τους προβληματισμούς του για τη στάση του Άγγλου πρωθυπουργού Neville Chamberlain απέναντι στις ενέργειες του Hitler.

Ο Einstein, στη συνέχεια αναφέρεται στην κβαντική μηχανική και γράφει πως η περιγραφή των νόμων της φύσης με τη θεωρία των πιθανοτήτων είναι τελικά μια «λανθασμένη προσέγγιση» παρά την επιτυχία της. Η αρχική τιμή της επιστολής στη δημοπρασία έχει ορισθεί στα $ 25,000.

Εκτός από την επιστολή που αναφέρεται στους Ναζί, η δημοπρασία θα περιλαμβάνει μια επιστολή που αφορά το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο και τις αποδοχές του από τη νίκη του Νόμπελ. Η τιμή για αυτή την επιστολή έχει ορισθεί στις $ 42,250. Ένα τρίτο γράμμα, που περιγράφει λεπτομερώς τα προβλήματα του γιου του με τη σχιζοφρένεια, έχει αρχική τιμή  $ 25.000.

Author: Giorgos Chr