Εργαστήριο χειροποίητων υδρόγειων σφαιρών…του 1955

Ξύλινα σφαιρικά καλούπια πάνω σε άξονα επικαλύπτονταν με στρώμα γύψου και τοποθετούνταν σε ξύλινα ράφια. Ακολούθως, οι εργάτριες έπαιρναν τα καλούπια και τα τοποθετούσαν σε ειδικό μηχανισμό. Αυτό τους επέτρεπαι να τα περιστρέφουν και έφτιαχναν βήμα-βήμα την υδρόγειο σφαίρα. Ο αφηγητής αναφέρει πως το βίντεο είναι από μια διάσημη εταιρεία γεωγράφων στο Βόρειο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα οι εργάτριες τοποθετούσαν στρώματα εφημερίδας και κόκκινων ταινιών στην σφαιρική επιφάνεια από γύψο. Ακολούθως, έκοβαν λεπτές λωρίδες από τον παγκόσμιο χάρτη και τις κολλούσαν στην επιφάνεια της σφαίρας, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα κόλλας. Οι σφαίρες τοποθετούνταν σε ένα δεύτερο ράφι, έτοιμες να υποβληθούν στη τελευταία διαδικασία, την προσθκη προστατευτικού στρώματος βερνικιού.

Πολλοί από τους εργάτες του συγκεκριμένου εργαστηρίου πέρασαν 30 χρόνια κατασκευάζοντας υδρόγειους σφαίρες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αφηγητής «έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό να φτιάξουν τον κόσμο, την ίδια στιγμή που κάποιο έκαναν τα πάντα για να τον καταστρέψουν».

Το βίντεο περιγράφει την κατασκευή υδρόγειων σφαιρών σε ένα εργαστήριο του Βορείου Λονδίνου το 1955.

Author: Georgia Theodoulou