Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναπτύξει ένα σχετικά φτηνό και μικρό ακουστικό ανυψωτή ικανό να κρατά δείγματα ενδιαφέροντος στον αέρα.

«Ο ακουστικός ανυψωτής χρησιμοποιεί ισχυρά ακουστικά κύματα και ωθεί σωματίδια από όλες τις κατευθύνσεις, παγιδεύοντάς τα στον αέρα, στο μεσοδιάστημα μεταξύ των πλακών του», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας Δρ. Asier Marzo και οι συνεργάτες του.

«Με τη χρήση υπερήχων είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ισχυροί κραδασμοί χωρίς να προκληθεί βλάβη στους ανθρώπους».

Ο Δρ Marzo και η ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν ένα μονοδιάστατο ακουστικό ανυψωτή χαμηλού κόστους. Ο ανυψωτής αποτελείται από συναρμολογούμενα τρισδιάστατα τμήματα.

Ο ακουστικός ανυψωτής μπορεί να παγιδεύσει αντικείμενα με πυκνότητα άνω των 2.2g/cm3 και διάμετρο άνω των 4 mm. Τέτοια αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι σταγόνες νερού, μικρά έντομα και  ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Από ενεργειακής σκοπιάς, η συσκευή καταναλώνει 10 W της ισχύος εισόδου.

Η συσκευή είναι ασφαλής στη χρήση, ανθεκτική στις αλλαγές θερμοκρασίας ή υγρασίας και μπορεί να λειτουργήσει για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, επιτρέποντας πειράματα που δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν προηγουμένως.

«Ο ανυψωτής αυτός προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της μελέτης δειγμάτων αίματος. Επίσης, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της δομής των μορίων», δήλωσε ο Δρ Marzo.

 

Διαβάστε επίσης: Ένα ρομπότ καθοδηγητής για παιδιά με διαβήτη

 

«Συνήθως ένα δείγμα σε μια πλάκα μικροσκοπίου φωτίζεται με ακτίνες Χ, λέιζερ ή άλλο τύπο ακτινοβολίας έτσι ώστε να μπορεί να αναλυθεί η ανακλώμενη ακτινοβολία. Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο διαφανής είναι η πλάκα του μικροσκοπίου, θα αλλοιώνει πάντα τη μέτρηση. Αντίθετα, αν το δείγμα βρίσκεται στον αέρα, τα αποτελέσματα της μέτρησης θα είναι πιο έγκυρα».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης ένα πακέτο οδηγιών για όσους επιθυμούν να συναρμολογήσουν το δικό τους ακουστικό ανυψωτή. Τα υλικά και οι οδηγίες είναι διαθέσιμες προς πώληση και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα χρησιμοποιηθεί από σχολεία και ερευνητικά κέντρα για βελτίωση των μετρήσεών τους.

Author: Georgia Theodoulou