Πώς αγαπάτε τη φύση όταν δεν το κάνετε πράξη; Τι κάνουν τα ανεξέλεγκτα υλικά της ατμόσφαιρας, οι θεοί των ανίερων πράξεών σας;

Καθημερινά, βιομηχανικά εικονίδια κατακλύζουν τις ζωές μας ακόμα και αν είμαστε χορτοφάγοι, ποδηλάτες με οργανικούς κήπους και σωρούς λιπασμάτων, αν ζούμε σε ηλιακά σπίτια, φτιαγμένα από υλοτομημένη ξυλεία. Ακόμα και αν προσφέρετε ένα δωμάτιο για χορτοφάγους μόνο, χωρίς τηλεοράσεις, στην τελική όλων ο τρόπος ζωής έχει καθοδική πορεία. Τα βιομηχανικά υλικά, όπως η διοξίνη και το ουράνιο βρίσκονται σε κάθε ρεύμα πλέον, όπως και να’ χει.

Ο αποχωρισμός δοκιμάστηκε και δεν έφερε αποτελέσματα. Κάθε επίκληση στις δυνάμεις της φύσης αποτελεί και μία καταδίκη για τις πράξεις οι οποίες σιγά σιγά σκοτώνουν τις διασυνδέσεις μας με τις δυνάμεις αυτές. Κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας λατρευτικής σχέσης με τη φύση είναι και μια παραδοχή του πόσο μακριά από το στόχο μας βρισκόμαστε, ως είδος με που έχει μια πραγματική σχέση με τη φύση.

Μερικά χρόνια πριν, γνώρισα ένα γηγενή Αμερικανό ακτιβιστή από το Wisconsin. Μιλούσε για τη σχέση ανάμεσα στη λατρεία της φύσης και την περιβαλλοντική κρίση. Παράξενο. Δεν ανησυχούσε για τη γη. Έχει γιατρέψει τον εαυτό της στο παρελθόν και θα το ξανακάνει αν χρειαστεί, έλεγε. Ανησυχούσε όμως για εμάς. Αναρωτιόταν αν οι λευκοί θα έπαιρναν ποτέ τον κατάλληλο ρόλο των νεοεισελθόντων και αν θα ξεκινούσαν να μαθαίνουν πώς να νοιάζονται για τη γη και να ευημερούν μέσω αυτής.

Δυστυχώς, πολλοί θεωρούν ότι η περιβαλλοντική αφύπνιση είναι σαν ένα μικρό κοτόπουλο που τρέχει φωνάζοντας ότι ο ουρανός πέφτει και ο πλανήτης πεθαίνει. Αλλά ο ουρανός δεν πέφτει, ο πλανήτης δεν πεθαίνει. Εμείς πεθαίνουμε. Αυτός ο πλανήτης βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα για το πώς πρέπει να ζούμε με τη φύση.

Εάν κάνατε προσπάθειες να ζήσετε λατρεύοντας τη φύση, πιθανό να θέλετε να ρίξετε ακόμα μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Καθώς ο τρόπος ζωής είναι κάτι περισσότερο από το να αγκαλιάζουμε τα δέντρα και να καθαρίζουμε το χώρο μας. Οι πιο ευσυνείδητοι από εμάς αναπνέουν μολυσμένο αέρα και πίνουν δηλητηριασμένο νερό από εκατομμύρια τοξικά χημικά.

Η αλλαγή της σχέσης με τη φύση είναι που κάνει τη διαφορά. Αλλά δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Εάν θέλετε πραγματικά να λατρεύετε τη φύση πρέπει να κάνετε περισσότερα. Κουράστε το μυαλό σας με εξηγήσεις γιατί κάνετε πράγματα με σκοπό να λατρέψετε τη φύση. Κουράστε τους συνεργάτες σας για μικρά και ασήμαντα περιβαλλοντικά πράγματα, όπως η ανακύκλωση του χαρτιού. Κάντε κάτι που πραγματικά τιμά τη φύση. Σταματήστε κάποιον άλλον που δεν τη σέβεται. Μπορεί να σκεφτούν ότι είστε παράλογοι, μπορεί να μην σας ακούσουν, μπορεί όμως και να σας λάβουν υπόψη.

*Μετάφραση και γλωσσική επιμέλεια: Science Diaries team

Πηγή

Author: Giorgos Chr