Εκ πρώτης όψεως, η περασμένη χρονιά ήταν μια κακή χρονιά για την εξερεύνηση του διαστήματος. Στην σκέψη των περισσότερων είναι χαραγμένη η συντριβή του διαστημικού σκάφους τον περασμένο Οκτώβριο.

Στις 28 Οκτωβρίου, έξι μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το διαστημικό σταθμό της NASA στη Βιρτζίνια, ο μη επανδρωμένος πύραυλος Antares εξερράγη και μέσα σε μια πύρινη μπάλα καταστράφηκαν τα 3100 κιλά φορτίου που κουβαλούσε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τρεις ημέρες αργότερα, το διαστημικό σκάφος Virgin Galactic ΙΙ ήταν το πρώτο που πρόσφερε ταξίδια στο διάστημα αλλά στα μέσα της πτήσης παρουσίασε προβλήματα και συντρίφθηκε σκοτώνοντας ένα από τους δύο πιλότους. Ξαφνικά το όνειρο του Richard Branson να προσφέρει εμπορικές διαστημικές πτήσεις μέχρι το 12015 αντικαταστάθηκε από την εικόνα της συντριβής του σκάφους στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια.

spaceshiptwo
Το διαστημικό σκάφος Virgin Galactic ΙΙ

Ωστόσο, αυτή η χρονιά φανερώνει την τάση του ανθρώπου για εξερεύνηση του διαστήματος. Ήταν οι χρονιά που εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παραδοσιακά κατείχαν την πρωτιά στην εξερεύνηση του διαστήματος υπήρξαν και πολλές άλλες επιτυχημένες αποστολές που φέρουν τη σημαία άλλων χωρών όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πιο σπουδαίο από τα διαστημικά επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς επιτεύγματα ήταν η προσγείωση του διαστημικού σκάφους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko τον Νοέμβριο. Εκατομμύρια πλήθος παρακολούθησε ζωντανά την ομαλή προσγείωση σε ένα κομήτη.

Στις 4 Δεκεμβρίου, η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος (JAXA) άρχισε την πρώτη αποστολή για συλλογή δείγματος αστεροειδή και την επιστροφή του στη Γη. Το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 είναι προγραμματισμένο να συλλέξει δείγμα πετρωμάτων από τον αστεροειδή 1999 JU3 το καλοκαίρι του 2018 και να επιστρέψει στη Γη με το δείγμα δύο χρόνια αργότερα.

hayabusa2
Το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2

Μια εβδομάδα πριν από τις διαστημικές καταστροφές , η Κινέζικη Υπηρεσία Διαστήματος άρχισε τις δοκιμές του πυραύλου Chang’e 5T-1 οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Η αποστολή αυτή θα είναι η πρώτη ρομποτική αποστολή με επιστροφή στο φεγγάρι και προγραμματίζεται να συμβεί μέσα στο 2017.

change-5-concept-cctv
Ο πυραύλος Chang’e 5T-1

Τέλος, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin εγκαινίασε το νέο πύραυλο Angora Α5 ζωντανά στην τηλεόραση, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του ισχυρού πυραύλου να παραδώσει βαρύ ωφέλιμο φορτίο όταν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Author: Georgia Theodoulou