Ο Esref Armagan είναι ένα 53χρονος τυφλός καλλιτέχνης. Αυτό, όμως, δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο για την εξέλιξή του, καθώς άρχισε ως αυτοδίδακτος ζωγράφος και σήμερα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί στην τέχνη του χρώματα με βάση το λάδι.

Ως επαγγελματίας καλλιτέχνης, ο Esref χρειάζεται πλήρη ησυχία καθώς δημιουργεί τα έργα του. Για την εκτέλεσή τους χρησιμοποιεί μια γραφίδα Braille για να χαράξει το περίγραμμα των σχεδίων του, εφαρμόζει τη λαδομπογιά με τα δάκτυλά του και αφήνει να στεγνώσει πλήρως πριν εφαρμόσει το επόμενο στρώμα. Αυτή η μοναδική μέθοδος εφαρμόζεται σε σειρά, ώστε τα χρώματα να μην αναμιγνύονται. Τα έργα τέχνης του Esref δημιουργήθηκαν χωρίς τη βοήθεια κάποιο άλλου ατόμου. Επίσης, είναι σε θέση να δημιουργήσει έργα με οπτική προοπτική.

Esref-Armagan-painting2

Esref-Armagan-painting3

Esref-Armagan-painting4

Esref-Armagan-painting7

Πίσω στο 2008, δύο ερευνητές γιατροί από το Harvard έψαχναν απαντήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του Esref. Καθώς ο Esref γεννήθηκε τυφλός δεν είδε ποτέ τα αντικέιμενα τα οποία ζωγραφίζει έτσι αποτελούσε ένα μυστήριο το γεγονός αυτό. Οι Dr. Amir Amedi και Dr. Alvaro Pasqual-Leone χρησιμοποίησαν τον Esref ως βάση για τη μελέτη τους στη νευρική πλαστικότητα και στο πως ο οπτικός φλοιός ενεργεί διαφορετικά σε τυφλούς ανθρώπους έναντι ανθρώπων με κανονική όραση. Ο Pasqual-Leone διαπίστωσε ότι οι τυφλοί που χρησιμοποιούν τη γραφή Braille χρησιμοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που αφορά την αφή. Ο ερευνητής αποφάσισε να σαρώσει τον εγκέφαλο του Esref καθώς ζωγράφιζε. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά καθώς ο οπτικός φλοιός του λειτουργούσε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν γνώριζε τον Esref και την ιδιαιτερότητά του, κοιτάζοντας τα αποτελέσματα δεν θα ήξερε ότι ήταν ένας τυφλός άνθρωπος. Έτσι, τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν ότι ορισμένες αχρησιμοποίητες οπτικές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με υπάρχουσες περιοχές.

 

Esref-Armagan-painting6

Author: Georgia Theodoulou