Η καφεΐνη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, οι οποίοι προάγουν την χαλάρωση και την υπνηλία. Η καταστολή των υποδοχέων αφυπνίζει τους ανθρώπους, αλλά μειώνει την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τη γλυκύτητα – η οποία, πιθανό να τους ωθήσει στο να επιθυμούν περισσότερο καφέ, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η έρευνά μας δείχνει τη διαφοροποίηση της γεύσης μετά την κατανάλωση καφεΐνης», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Robin Dando, του Πανεπιστημίου Cornell. Εάν καταναλώσετε τροφή αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με καφεΐνη, πιθανότατα θα αντιληφθείτε διαφορετικά τα τρόφιμα.

Στην έρευνα, οι 107 συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν καφέ χωρίς καφεΐνη ενώ στη δεύτερη κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα καφέ με 200 mg καφεΐνης (περίπου το επίπεδο που περιέχεται σε ένα ισχυρό φλιτζάνι καφέ). Στους καφέδες των δύο ομάδων είχε προστεθεί η ίδια ποσότητα ζάχαρης.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν τον καφέ με καφεΐνη, τον χαρακτήρισαν ως λιγότερο γλυκό.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν το επίπεδο επαγρύπνησής τους και εκτίμησαν την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέφεραν την ίδια αύξηση στην εγρήγορσή τους μετά την κατανάλωση του καφέ, ανεξαρτήτως αν ο καφές περιείχε ή όχι καφεΐνη. Δεν μπορούσαν να προβλέψουν αν είχαν καταναλώσει καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

«Νομίζουμε ότι ο καφές λειτουργεί ως ένα εικονικό φάρμακο για την αύξηση της εγρήγορσης των ανθρώπων», δήλωσε ο Δρ Dando. «Σκεφτείτε το σκυλί του Παβλόφ. Η πράξη της κατανάλωσης καφέ – με το άρωμα και τη γεύση – ακολουθείται συνήθως από εγρήγορση. Έτσι, οι πάντες αισθάνονταν άγρυπνοι ακόμα κι αν η καφεΐνη δεν ήταν εκεί. Η ενέργεια του να σκέφτεσαι ότι έχεις κάνει τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις πιο ξύπνιος, σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ξύπνιος».

Author: Georgia Theodoulou