Πέφτουν οι μέλισσες σε χειμερία νάρκη όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για μεγάλα χρονικά διαστήματα; Πως τα καταφέρνουν να επιβιώσουν;

Πολλά είδη μελισσών πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αν και μερικά είδη, όπως οι μέλισσες που παράγουν μέλι δεν το κάνουν. Αυτό δήλωσε ο Scott McArt, ερευνητής στο Τμήμα Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Cornell.

«Τα περισσότερα είδη μελισσών στα βόρεια κλίματα πέφτουν σε χειμερία νάρκη», δήλωσε ο Δρ McArt. «Για παράδειγμα οι βασίλισσες ζευγαρώνουν το φθινόπωρο, στη συνέχεια εντοπίζουν μια ρωγμή και κρύβονται σε αυτή για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα. Οι βασίλισσες ενεργοποιούνται και πάλι την άνοιξη δημιουργώντας νέες αποικίες που είναι παραγωγικές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο οι νέες βασίλισσες που παράγονται από την αποικία βρίσκουν ένα σύντροφο και συνεχίζουν τον κύκλο.»

«Οι μέλισσες που παράγουν μέλι είναι διαφορετικές», δήλωσε ο Δρ McArt. «Ο κυριότερος λόγος που παράγουν τόσο πολύ μέλι είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η αποικία μπορεί να επιβιώσει το χειμώνα τρεφόμενη από αυτό».

Οι μέλισσες της αποικίας δημιουργούν ένα σύμπλεγμα σαν μπάλα και με φτερουγίσματα παράγουν θερμότητα. Χρησιμοποιούν το μέλι ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας. Οι μέλισσες στο εξωτερικό του συμπλέγματος αυτού δρουν ως μονωτές, ενώ οι μέλισσες στο εσωτερικό παράγουν θερμότητα. Συνεχώς περιστρέφονται εναλλάσσοντας τους ρόλους τους. Κάποτε λειτουργούν ως παραγωγοί θερμότητας και κάποτε ως παραλήπτες.

Author: Georgia Theodoulou