Οι πεταλούδες «Μονάρχης», οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πιθανόν να αναγνωριστούν σαν προστατευόμενο είδος υπό εξαφάνιση.

Η Υπηρεσία Προστασίας της Άγριας Ζωής ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοποικιλότητας των ΗΠΑ θα διενεργήσει μια μελέτη για το αν το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας τίθεται σε κίνδυνο. Κατά την εποχιακή μετανάστευσή της η πεταλούδα τίθεται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

«Μεγάλη απειλή για τις πεταλούδες αποτελεί η χρήση φυτοφαρμάκων και η έλλειψη τροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

«Αιτούμαστε τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που να προστατεύει τις πεταλούδες και είμαστε ικανοποιημένοι που η αρμόδια Υπηρεσία έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό κάνοντας τα πρώτα βήματα για τη διενέργεια μελέτης», δήλωσε ο George Kimbrell. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία της πεταλούδας Μονάρχης».

Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός του εντόμου μειώθηκε περίπου στα 35 εκατομμύρια τον περασμένο χειμώνα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν 1 δισεκατομμύριο.

Στο τέλος της μελέτης η Υπηρεσία Προστασίας της Άγριας Ζωής θα μπορεί να προτείνει νέους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων που μπορούν να βλάψουν το έντομο και γενικότερα την άγρια ζωή.

Author: Georgia Theodoulou