Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πλήξη των σκύλων μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους.

Έρευνες έδειξαν ότι τα σκυλιά γίνονται ανήσυχα λόγω της χρόνιας πλήξης και μπορούν να υποστούν αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη διέγερσης.

Τα βοοειδή και τα ζώα σε ζωολογικούς κήπους μπορούν επίσης να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα εάν βρίσκονται σε σκοτεινό περιβάλλον ή εάν το περιβάλλον τους δεν τους προκαλεί το ενδιαφέρον, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η Δρ. Charlotte Burn, λέκτορας στο The Royal Veterinary College, πραγματοποίησε μια μελέτη στο θέμα αυτό. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Behavior.

σκύλος Η Δρ. Burn χρησιμοποίησε κάμερες για να καταγράψει τη συμπεριφορά σκυλιών που οι ιδιοκτήτες τους τα άφηναν μόνα στο σπίτι πολύ συχνά.  Όπως αναφέρει η Δρ. Burn στο άρθρο της, «Τα σκυλιά όταν ήταν μόνα έκλαιγαν και γαύγιζαν πολύ συχνά. Μερικά κοιμούνταν πολύ- ένα ακόμα σημάδι απάθειας».

Διαβάστε επίσης: Ένας κωφός σκύλος δαλματίας που γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα (Βίντεο)
«Η πλήξη θεωρείται από πολλούς αποκλειστικά ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά και τα ζώα υποφέρουν από αυτό. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν ένα ζώο βρίσκεται σε περιβάλλον χωρίς διέγερση, αυτό θα επηρεάσει τον εγκέφαλό του», αναφέρει η ερευνήτρια. «Οι νευρώνες απενεργοποιούνται και οι εγκέφαλοι τέτοιων ζώων τείνουν να είναι συρρικνώνονται, να γίνονται μικρότεροι και λιγότερο περίπλοκοι».
Η ερευνήτρια καταλήγει πως η διέγερση του εγκεφάλου των σκυλιών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Αν το σκυλί είναι περιορισμένο σε ένα περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα, πιθανόν να υποφέρει από χρόνια πλήξη.

Author: Georgia Theodoulou