2412-1.1

Απόψε-24 Δεκεμβρίου 2014-αφήστε το ημισέληνο φεγγάρι να γίνει ο οδηγός σας προς τον κόκκινο πλανήτη Άρη, καθώς το όμορφο ζευγάρι εμφανίζεται στη φορά του ηλιοβασιλέματος το σούρουπο. Απολαύστε τον Ήλιο κάτω από τον ορίζοντα από νωρίς μέχρι αργά το απόγευμα. Αν σταθείτε τυχεροί, μπορεί ακόμα να πετύχετε τον εκθαμβωτικό πλανήτη της Αφροδίτης κοντά στον ορίζοντα, περίπου 45 με 60 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Σε κάποιο βαθμό, είναι υπέροχο το ότι ο Άρης εξακολουθεί να λάμπει τόσο έντονα όσο το μεγαλύτερο αστέρι τον Δεκέμβριο του 2014. Ο Άρης βρίσκεται στην πιο λαμπερή μορφή του στον ουρανό μας και πιο κοντά στη Γη για τη χρονιά τον Απρίλιο του 2014. Εκείνη τη στιγμή, ο Άρης ήταν 10 φορές πιο λαμπερός από ότι είναι τώρα, λάμποντας στο ίδιο επίπεδο με τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στον βραδινό ουρανό.

Τώρα, η Γη και ο Άρης μετακινούνται σε απέναντι θέσεις στο ηλιακό σύστημα ο ένας πλανήτης από τον άλλο.

Ευτυχώς για μας, ο Άρης φτάνει το περιήλιο-το πιο κοντινό σημείο του στον ήλιο-τον Δεκέμβριο του 2014. Για αυτό τον λόγο ο Άρης είναι ακόμα σεμνά λαμπερός, παρόλο το γεγονός ότι πέρασαν περισσότεροι από οκτώ μήνες από την ημερομηνία αντίθεσής του στις 8 Απριλίου. Με άλλα λόγια, είναι πιο κοντά στον ήλιο αυτό το μήνα, έτσι πιο κοντά σε εμάς (και πιο φωτεινά) από ότι ήταν σε ένα μακρινό σημείο της τροχιάς του.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Άρης είναι κοντά στο περιήλιο, ταξιδεύει ανατολικά μπροστά από το πλαίσιο των αστεριών στη γρηγορότερη σύνδεσή του αυτή τη στιγμή. Η αυξημένη ταχύτητα τροχιάς βοηθά στη διατήρηση της ορατότητας του Άρη στον απογευματινό ουρανό.

Πράγματι, ο Άρης μετακινείται ανατολικά-μακριά από το ηλιοβασίλεμα-αλλά ο ήλιος επίσης μετακινείται ανατολικά μπροστά από τον Ζωδιακό αστερισμό, προς τον Άρη. Όπως φαίνεται στον θόλο του ουρανού, ο κατά κάποιο τρόπο γρηγορότερα μετακινούμενος ήλιος, κερδίζει έδαφος στον κόκκινο πλανήτη, αργά αλλά σταθερά. Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού ο Άρης υποκύπτει στην αντηλιά του ηλιοβασιλέματος. Αυτό θα συμβεί στη βόρεια άνοιξη του 2015.

Παρόλα αυτά, ο Άρης θα είναι ορατός, το σούρουπο και νωρίς το βράδυ για τους επόμενους μήνες.

2412-1.2

Στο μεταξύ, όσο μακρινές και αν είναι οι Αρειανές αντιθέσεις, η αντίθεση του Απριλίου του 2014 ήταν εκτεθειμένη ως μέτρια, στην καλύτερη περίπτωση. Στην αντίθεση του στις 8 Απριλίου-όταν ο Άρης ήταν σε αντίθεση με τον ήλιο στον ουρανό της Γης-ο Άρης ήταν 0.62 AU, από τη Γη και 1.62 AU από την ήλιο. Καλύτερες αντιθέσεις προβλέπεται να έρθουν το Μάιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2018, όταν ο Άρης θα φτάσει ανάμεσα στις 0.51 και 0.39 ΑU της Γης αντίστοιχα.

Επειδή ο Άρης έχει μια τόσο εκκεντρική-επιμήκη-τροχιά, η απόστασή του από τον ήλιο διαφέρει κατά πολύ κατά τη διάρκεια της σχεδόν δύο χρονών τροχιάς του.2412-1.3

Για παράδειγμα, στις 3 Ιανουαρίου του 2014, όταν ο Άρης βρισκόταν στο αφήλιο-το μακρύτερο σημείο της τροχιάς του-ο Άρης τότε ήταν στις 1.666 AU από τον ήλιο. Αντιθέτως όταν ο Άρης έφτασε το περιήλιο-το κοντύτερο σημείο-στις 12 Δεκεμβρίου 2014, βρισκόταν στις 1.381 AU από τον ήλιο. Πρόκειται για διαφορά 0.285 AU-περίπου 42.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή 26.5 εκατομμύρια μίλια. Ο Άρης θα φτάσει ξανά το αφήλιο στις 20 Νοεμβρίου 2015.

Χρησιμοποιείστε το ημισέληνο φεγγάρι για να βρείτε τον κόκκινο πλανήτη Άρη το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 2014, και με τη βοήθεια καθαρών ουρανών ο Άρης θα είναι δικός σας μέχρι τη βόρεια άνοιξη του 2015.

 

* Μετάφραση και γλωσσική επιμέλεια: Science Diaries team

Πηγή: http://earthsky.org

Author: Giorgos Chr