Η γοητεία με τα πρόσωπα είναι στη φύση των εμβρύων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό διαπιστώσει ότι τα βρέφη εστιάζουν στα πρόσωπα περισσότερο από ότι σε άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Current Biology, αναφέρει ότι αυτή η προτίμηση αναπτύσσεται πριν από τη γέννηση.

Πρώτη φορά πραγματοποιείται μελέτη που να εστιάζει στην προγεννητική οπτική αντίληψη. Στην έρευνα αυτή προβλήθηκαν διάφορες εικόνες στη μήτρα και τα έμβρυα φάνηκε να αντιδρούν μετακινώντας το κεφάλι τους σε εικόνες που έμοιαζαν με πρόσωπα.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσωπα, ακόμα και αν ένα πρόσωπο αποτελείται μόνο από τα βασικά του στοιχεία – για παράδειγμα, ένα τρίγωνο τριών κουκίδων: δύο κορυφαία για τα μάτια, ένα κάτω για το στόμα ή τη μύτη. Αυτή η αντίδραση των νεογέννητων απέναντι στα πρόσωπα θεωρείται πολύ σημαντική για την κοινωνική τους ανάπτυξη.

«Η βασική τάση να ξεχωρίζουν τα πρόσωπα στο περιβάλλον τους και στη συνέχεια να τα εξετάζουν, είναι το πρώτο βήμα για να μάθουν ποιοι είναι οι σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο τους», λέει ο Δρ. Scott Johnson, αναπτυξιακός ψυχολόγος στο UCLA.

Χρησιμοποιώντας ένα υπερηχογράφημα 4-D, οι ερευνητές παρακολουθούσαν πώς τα έμβρυα ηλικίας 34 εβδομάδων αντέδρασαν στο να βλέπουν τριγωνικά πρόσωπα σε σύγκριση με το να βλέπουν απλά τρίγωνα. Πρόβαλαν τα τρίγωνα μέσω της κοιλιάς της μητέρας στο πεδίο όρασης του εμβρύου. Στη συνέχεια, μετακίνησαν το φως πέρα από την κοιλιά της μαμάς, μακριά από το οπτικό πεδίο του εμβρύου, για να δουν αν το έμβρυο θα γυρίσει το κεφάλι ψάχνοντας την εικόνα.

έμβρυο
Αυτές οι εικόνες υπερηχογραφημάτων 4-D δείχνουν ότι την προβολή ενός τριγώνου κόκκινων κουκίδων (στην κορυφή της κάθε εικόνας) στο οπτικό πεδίο του εμβρύου. Στη συνέχεια οι κουκίδες μετακινούνται και το έμβρυο γυρίζει το κεφάλι του για να εντοπίσει το » πρόσωπο.»

Στην έρευνα συμμετείχαν 39 έμβρυα. Οι επιστήμονες έδειξαν σε κάθε έμβρυο, κάθε τρίγωνο 5 φορές. Από τις 195 φορές που προβλήθηκε το τριγωνικό πρόσωπο, τα έμβρυα γύρισαν το κεφάλι τους ψάχνοντας την εικόνα τις 40 φορές. Αντίθετα, τα τρίγωνα που δεν έμοιαζαν με πρόσωπα προκάλεσαν μόνο 14 αντιδράσεις, αναφέρει ο Δρ. Vincent Reid του Πανεπιστημίου Lancaster στην Αγγλία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έμβρυα μοιράζονται την προδιάθεση των νεογέννητων να αντιδρούν σε πρόσωπα, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μέθοδος της έρευνας αυτής, για την προβολή εικόνων στη μήτρα και την παρακολούθηση της αντίδρασης του εμβρύου ανοίγει νέες πόρτες για την κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης, αναφέρει ο Δρ. Scott Johnson. Μια παρόμοια προβολή φωτός σε συνδυασμό με  4-D υπέρηχο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν τα έμβρυα μπορούν να διακρίνουν διαφορετικές ποσότητες με τον ίδιο τρόπο που μπορούν και τα μωρά.

Author: Georgia Theodoulou