Ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Πενσυλβανία, στο οποίο συμμετέχουν σκυλιά από καταφύγια ζώων και τρόφιμοι. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει σε σκύλους του καταφυγίου που διέτρεχαν κίνδυνο ευθανασίας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μέσα από εκπαίδευση και συνεργασία με τους τροφίμους. Οι τρόφιμοι προετοιμάζουν τα σκυλιά για να περάσουν ένα τεστ καλής συμπεριφοράς.

2

Οι σκύλοι που επιλέγηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι αυτοί που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε ευθανασία. Με τη λήξη του προγράμματος, στόχος είναι τα σκυλιά να αποδείξουν ότι είναι έτοιμα να βρουν μόνιμη στέγη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους να υιοθετηθούν.

6

5

4

Επίσης, από το πρόγραμμα επωφελούνται και οι τρόφιμοι. Όχι μόνο απολαμβάνουν την αγάπη και τη συντροφικότητα του εκπαιδευόμενου σκύλου τους αλλά αποκτούν ένα πολύτιμο σύνολο ικανοτήτων που τους προετοιμάζει για την πετυχημένη μετάβασή τους από τη φυλακή στην κοινωνία. Οι κρατούμενοι μαθαίνουν βασικά στοιχεία για την φροντίδα των ζώων, την περιποίησή τους και την εκπαίδευση. Μόλις αποφυλακιστούν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγορά εργασίας.

8

Τα σκυλιά και οι τρόφιμοι περνούν κάθε στιγμή μαζί κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων του προγράμματος και ζουν τηρώντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Κάθε ώρα της ημέρας έχει προγραμματισθεί εκ των προτέρων. Οι κρατούμενοι είναι υπεύθυνοι για όλα, από το πρώτο ασήμαντο διάλειμμα για φαί το πρωί μέχρι και το τελευταίο λεπτό που το σκυλί τους θα κοιμηθεί το βράδυ.

7

Μέχρι το τέλος του 2014, τριάντα σκυλιά από το πρόγραμμα υιοθετήθηκαν και πάνω από το 90% των κρατουμένων που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα έχουν προκριθεί για αμειβόμενη πρακτική εξάσκηση μετά την απελευθέρωση τους.

9

Author: Georgia Theodoulou