Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Clyde Tombaugh το 1930 στις ΗΠΑ ύστερα από  έρευνα για ένα μεγαλύτερο πλανήτη. Ήταν γνωστός ως ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και ο ένατος πιο κοντινός πλανήτης από τον Ήλιο.

 

 

 

 
2701-3.4
Σήμερα, ο Πλούτωνας ονομάζεται «πλανήτης νάνος». Ένας τέτοιος πλανήτης είναι ίδιος με όλους τους άλλους πλανήτες, με τη διαφορά ότι είναι μικρότερος. Ένας πλανήτης νάνος είναι τόσο μικρός που δε μπορεί να καθαρίσει άλλα αντικείμενα από το μονοπάτι του.
Κατά μέσο όρο ο Πλούτωνας βρίσκεται περισσότερα από 3.6 δισεκατομμύρια μίλια (5.8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τον Ήλιο. Αυτό ισούται με 40 φορές την απόσταση του Ήλιου από τη Γη. Γυρίζει γύρω από τον Ήλιο σε οβάλ τροχιά (ελλειπτική τροχιά). Εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς του, ο Πλούτωνας είναι μερικές φορές πιο κοντά στον Ήλιο από ότι άλλες. Στο κοντινότερο σημείο του ως προς τον Ήλιο, ο Πλούτωνας εξακολουθεί να είναι δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

2701-3.2
Ο Πλούτωνας βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Ζώνη Kuiper (KY-per). Χιλιάδες από μικρά παγωμένα αντικείμενα βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Ο Πλούτωνας είναι μόλις 1.400 μίλια (2.300 χιλιόμετρα) πλατύς. Είναι ελαφρώς μικρότερος από τη Σελήνη. Χρειάζονται 248 χρόνια μέχρι ο Πλούτωνας να κάνει το γύρο γύρω από τον Ήλιο. Μια μέρα στον Πλούτωνα ισοδυναμεί με περίπου 6 ½ μέρες στη Γη.
Ο Πλούτωνας πήρε το όνομά του από ένα 11χρονο κορίτσι στην Αγγλία. Ο πλανήτης νάνος έχει τρία φεγγάρια. Το μεγαλύτερο από αυτά ονομάζεται Charon (Ker-ɘn). Το Charon έχει περίπου το μισό μέγεθος του Πλούτωνα.
Τα άλλα δύο αστέρια του ονομάζονται Nix και Hydra. Ανακαλύφθηκαν το 2005. Το τηλεσκόπιο της NASA Hubble έχει εικόνες που αναπαριστούν τα δύο αυτά φεγγάρια. Πρόκειται για δύο πολύ μικρά φεγγάρια. Είναι λιγότερο από 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) σε πλάτος.

2801-4.2
Γιατί ο Πλούτωνας δεν ονομάζεται πλανήτης τώρα πια;
Το 2003, ένας αστρονόμος είδε ένα νέο αντικείμενο πέρα από τον Πλούτωνα. Ο αστρονόμος θεώρησε πως είχε ανακαλύψει έναν νέο πλανήτη. Το αντικείμενο που είδε ήταν μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα. Ονόμασε αυτό το αντικείμενο Eris (EER-is).
Η εύρεση του έκανε τους αστρονόμους να αναλογιστούν τι πραγματικά κάνει έναν πλανήτη «πλανήτη». . Σύμφωνα λοιπόν με τους  αστρονόμους, πλανήτης είναι το σώμα που, α) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον  Ήλιο, β) δεν είναι δορυφόρος, δεν βρίσκεται δηλαδή σε τροχιά γύρω από κάποιον  άλλο πλανήτη, γ) έχει ικανοποιητική μάζα ώστε να έχει αναπτύξει ένα σφαιρικό  σχήμα (κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν το σώμα έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 800  περίπου Km) και δ) όταν έχει καθαρίσει την περιοχή γύρω από την τροχιά του.
Επομένως ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε πως ο Πλούτωνας δεν ήταν πλανήτης στην πραγματικότητα εξαιτίας του μεγέθους του και της θέσης του στο διάστημα. Έτσι ο Πλούτωνας και άλλα παρόμοια αντικείμενα τώρα ονομάζονται πλανήτες νάνοι.

2701-3.3

Η έξοδος του Πλούτωνα από τον κατάλογο των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, δυσαρέστησε πολλούς επιστήμονες καθώς ο Πλούτωνας βρισκόταν εκεί για 76 χρόνια. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον δοθεί ξανά ένας νέος ορισμός και ο Πλούτωνας ξαναεισέλθει στην λίστα από την οποία τον απέβαλλαν. Επίσης, ταυτόχρονα με την αποπομπή του από την λίστα αυτή, του πήραν και το όνομά του.
Πλέον, τον ονομάζουν 134340 καθώς αποφάσισαν ότι δεν αξίζει να φέρει το όνομα του μυθικού θεού ένα τόσο κοινό ουράνιο σώμα.

Ο Πλούτωνας επίσης ονομάζεται plutoid. Plutoid είναι ένας πλανήτης νάνος, που βρίσκεται πιο μακριά στο διάστημα από τον Ποσειδώνα. Οι τρεις γνωστοί plutoids είναι ο Πλούτωνας, ο Eris και ο Makemake (MAH-kee-MAH-kee). Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τηλεσκόπια για να ανακαλύψουν νέα τέτοια αντικείμενα.

Οι επιστήμονες μαθαίνουν νέα πράγματα για το σύμπαν και τη θέση της Γης σε αυτό. Αυτά που μαθαίνουν τους κάνουν να σκέφτονται πώς μπορούν αυτά τα αντικείμενα να κατηγοριοποιηθούν. Οι επιστήμονες κατηγοριοποιούν αντικείμενα που μοιάζουν μεταξύ τους για να μπορέσουν να τα κατανοήσουν ευκολότερα. Το να μαθαίνουν πράγματα για αντικείμενα που βρίσκονται μακριά στο ηλιακό σύστημα βοηθά τους αστρονόμους να καταλάβουν τι πραγματικά είναι ένας πλανήτης.
Πώς μοιάζει ο Πλούτωνας;
Ο Πλούτωνας είναι πολύ, πολύ παγωμένος. Οι θερμοκρασία του κυμαίνεται από 375 μέχρι 400 βαθμούς κάτω από το 0. Βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη που οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για το πώς μοιάζει. Ο Πλούτωνας πιθανό να είναι καλυμμένος με πάγο.
Ο Πλούτωνα έχει περίπου το ένα πέμπτο της βαρύτητας της Γης. Ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά στη Γη θα ζυγίζει μόλις 7 στον Πλούτωνα.
Οι περισσότεροι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε ένα κοντινό κύκλο. Ο ήλιος βρίσκεται στο κέντρο αυτού του κύκλου. Αλλά ο Πλούτωνας δεν έχει τροχιά κυκλική, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως! Και ο Ήλιος δε βρίσκεται στο κέντρο. Επιπλέον η τροχιά του είναι κεκλιμένη.
Όταν βρίσκεται κοντά στον Ήλιο, φαίνεται να έχει ένα λεπτό στρώμα αραιής ατμόσφαιρας γύρω του, η οποία όμως ατμόσφαιρα όταν ο  πλανήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του. Όταν ξαναπλησιάζει τον Ήλιο τότε εξαχνώνεται από την παγωμένη του επιφάνια και ξαναδημιουργείται η ατμόσφαιρά του, σε ένα αέναο κύκλο θανάτου και αναδημιουργίας.

2801-4.4

Πώς εξερευνά τον Πλούτωνα σήμερα η ΝΑSΑ;
Η ΝΑSΑ μαθαίνει για τον Πλούτωνα μέσα από φωτογραφίες τηλεσκοπίων. Φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βρίσκουν τα φεγγάρια Nix και Hydra. Το τηλεσκόπιο έχει επίσης φωτογραφίες της επιφάνειας του Πλούτωνα. Οι φωτογραφίες δείχνουν σκοτεινές και φωτεινές περιοχές στον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας βρίσκεται τόσο μακριά που ακόμα και οι φωτογραφίες από τα τηλεσκόπια είναι λίγο θολές.
Το 2006, η ΝΑSΑ εκτόξευσε την πρώτη αποστολή στον Πλούτωνα. Ονομάζεται Νέοι Ορίζοντες. Πρόκειται για ένα 2801-4.5διαστημόπλοιο που κατευθύνεται προς την κορυφή του ηλιακού συστήματος. Το διαστημόπλοιο έχει περίπου το μέγεθος ενός πιάνου. Θα χρειαστούν 9 χρόνια μέχρι να φτάσει στον Πλούτωνα. Το 2015, το διαστημόπλοιο θα φτάσει στον Πλούτωνα. Οι αποστολή θα χρειαστεί περισσότερους από πέντε μήνες για να μελετήσει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του. Τότε το διαστημόπλοιο θα μελετήσει και άλλα αντικείμενα στην ίδια ζώνη.

Το διαστημόπλοιο έχει κάμερες που θα βγάλουν τις φωτογραφίες του Πλούτωνα. Έχει επίσης επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην περισυλλογή πληροφοριών. Αυτές οι εικόνες και οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον πλανήτη νάνο.

Γιατί η ΝΑSΑ εξερευνά τον Πλούτωνα;
Η ΝΑSΑ στέλνει διαστημόπλοια σε άλλους πλανήτες γιατί η εξερεύνηση του διαστήματος είναι συναρπαστική. Βοηθά τους ανθρώπους να μαθαίνουν νέα πράγματα. Τα διαστημόπλοια επισκέφθηκαν όλους τους μεγάλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Περιοχές εξερεύνησης όπως ο Πλούτωνας πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς διαμορφώνονται οι πλανήτες.

Author: Giorgos Chr