2312-2.1

Η πρώτη διαστημική κάψουλα Ωρίωνα της NASA-η οποία έκανε το διαστημικό της ντεμπούτο στης αρχές αυτού του μήνα-επέστρεψε στη Φλόριντα μετά από πάνω από μιας εβδομάδας διαμετακόμιση.

Η κάψουλα, σχεδιασμένη για να μεταφέρει τους ανθρώπους όσο το δυνατό μακρύτερα στο διάστημα, πιο μακριά από κάθε άλλη φορά, πέταξε στο διάστημα για την πρώτη χωρίς όνομα δοκιμαστική πτήση του, στις 5 Δεκεμβρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα. Το διαστημόπλοιο τότε έκανε βουτιά μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 4.5 ώρες αργότερα, όταν το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών το επανέκτησε και το ρυμούλκησε στο λιμάνι του San Diego. Ο Ωρίωνας τότε πήγε για ένα ταξίδι δια μέσου της χώρας το οποίο τελικά τον έφερε πίσω στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy σήμερα. (18 Δεκεμβρίου).

Η δοκιμαστική πτήση του Ωρίωνα, σχεδιάστηκε για να είναι αυστηρή, τονίζοντας πολλά από τα συστήματά του τα οποία θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για αποστολές πληρώματος σε προορισμούς βαθιάς στο διάστημα, όπως στον Άρη. Η NASA επιθυμεί να εξετάσει το πέταγμα της κάψουλας για να δει ακριβώς πώς αντιδρά στο ακραίο διαστημικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης της, δύο τροχιές της Γης, επανεισόδου και προσθαλάσσωσής της.

2312-2.2

«Η πτήση ήταν επιτυχημένη, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας», ανέφερε ο Διευθυντής του Προγράμματος του Ωρίωνα, Mark Geyer. «Τώρα, πρέπει να σκάψουμε και να ανακαλύψουμε αν πράγματι ο σχεδιασμός μας, λειτουργεί όπως πιστεύαμε ότι θα ήταν. Γι αυτό πετάξαμε την πτήση. Αποδείξαμε στις 5 Δεκεμβρίου ότι ο Ωρίωνας είναι ένα πολλά υποσχόμενο όχημα. Τώρα, πρόκειται να συνεχίσουμε τις δοκιμές και να βελτιωθούμε καθώς θα ξεκινήσουμε τη δημιουργία του επόμενου Ωρίωνα».

Η δοκιμές του Ωρίωνα, νωρίτερα αυτό το μήνα, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο το οποίο δημιουργήθηκε από ανθρώπους, πέταξε πέρα από τη χαμηλότερη τροχιά της Γης μέσα σε 40 χρόνια. Το διαστημόπλοιο είναι επίσης η πρώτη κάψουλα, κτισμένη από τη NASA και σχεδιασμένη ούτως ώστε να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη. Υπάλληλοι της διαστημικής υπηρεσίας, ελπίζουν ότι, μια μέρα, ο Ωρίωνας θα μπορούσε να γίνει μέρος του συστήματος το οποίο παίρνει αστροναύτες από και προς τον Κόκκινο Πλανήτη ή σε άλλους προορισμούς, όπως έναν αστεροειδή.

Η κάψουλα πέταξε περίπου 3.600 μίλια (5.800 χιλιόμετρα), πάνω από την επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια του υψηλότερου σημείου τροχιάς. Μετά ξεκίνησε την κατακόρυφη πτώση προς τη Γη. Η τεράστια ασπίδα θερμότητας του διαστημοπλοίου έμοιαζε να αντιστέκεται στην ακραία θερμότητα η οποία παραγόταν όταν η κάψουλα επέστρεφε πίσω μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, και τα αλεξίπτωτα έμοιαζαν να λειτουργούν καλά, ανέφεραν οι επιστήμονες της NASA.

«Η δοκιμαστική πτήση του Ωρίωνα ήταν ένα κρίσιμο βήμα στο ταξίδι μας που σκοπό έχει να στείλει αστροναύτες για να εξερευνήσουν βαθιά διαστημικούς προορισμούς», ανέφερε ο Bill Hill, ο αναπληρωτής συνεργάτης του διαχειριστή για την εξερεύνηση της ανάπτυξης συστημάτων της NASA. Επίσης, στην ίδια αναφορά συμπλήρωσε «Πιέσαμε τον Ωρίωνα έτσι ώστε να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε την επίδοσή του και να επικυρώσουμε τα μοντέλα υπολογιστών και τις επίγειες αξιολογήσεις και οι πληροφορίες που μαζέψαμε θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το σχεδιασμό του Ωρίωνα έτσι ώστε να πάει μπροστά».

 

*Γλωσσική επιμέλεια και μετάφραση: Science Diaries team

Πηγή: space.com

 

Author: Giorgos Chr