Ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά! Μικροί και μεγάλοι! Ένα στυλό βρίσκεται πάντα μέσα στην τσάντα μας, πάνω στο γραφείο μας, δίπλα από το κρεβάτι μας!

Ορισμένοι εργαζόμενοι στην Société BIC S.A, το 1991 σκέφτηκαν πως πολλοί από εμάς, ενήλικοι και μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε το καπάκι του στυλό μας για διαφόρους λόγους. Π.χ. ένα μικρό παιδί το οποίο βάζει οτιδήποτε στο στόμα του, μπορεί να βρει ένα στυλό στο τραπέζι και να αποφασίσει να βάλει στο στόμα το καπάκι. Ένας ενήλικας, μπορεί την ώρα που σκέφτεται να βάλει το καπάκι στο στόμα του. Τι θα γίνει όμως, αν κατά λάθος, το καταπιεί;

Μετά από έρευνες παρατήρησαν πως  περίπου 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πνιγμό που προέρχεται καταπίνοντας καπάκι από στυλό, ένας αριθμός που παλιότερα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Τότε ήταν που η γαλλική εταιρεία άρχισε να δημιουργεί την τρύπα αυτή στο καπάκι του στυλό.

Αρκετοί ισχυρίστηκαν αρχικά ότι αποτελεί απλά ένα σχεδιαστικό «τερτίπι», απλά για το στυλ.

81

Κάποιοι από τους πραγματικούς λόγους που το έκανε αυτό ήταν οι πιο κάτω. Αυτή η τρύπα εξισώνει την πίεση στο εσωτερικό του και αποτρέπει να χυθεί το μελάνι. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι έτσι το μελάνι αερίζεται και δεν στεγνώνει, κάτι που ισχύει σίγουρα.

Όμως ο βασικότερος λόγος που η εταιρία αποφάσισε την ύπαρξη της τρύπας στο καπάκι του στυλό, δεν έχει να κάνει με τη συντήρηση του μελανιού, αλλά αφορά την υγεία μας. Για να λέμε την αλήθεια η λύση αυτή σώζει τις ζωές πολλών παιδιών και για να είμαστε πιο ακριβής περίπου 100 παιδιών, και ελαφρώς λιγότερων ενήλικων, ετησίως.  Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος καταπιεί το καπάκι, η τρύπα αυτή θα επιτρέψει να γίνει η διαδικασία της διάχυσης , μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Και όπως βλέπετε, ακόμα και οι πιο μικρές καινοτομίες μπορούν να κάνουν την ζωή μας λίγο πιο ασφαλή!…

Written by: B.K. – C.N. – E.D. – G.L. – K.K. – N.S.

Author: Giorgos Chr