Οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν τα πόδια του για να σημαδέψουν την περιοχή τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι πολικές αρκούδες έχουν δύσοσμα πόδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως είναι βρώμικα ή άπλυτα. Τα πόδια τους μυρίζουν επιτρέποντάς τους να δημιουργούν χημικά μονοπάτια στο πέρασμά τους.

Αυτό με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στις αρκούδες να σημαδεύουν την περιοχή τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι πολικές αρκούδες διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και κινούνται ακόμα και σε άγονα εδάφη. Πολλές φορές, μάλιστα, τείνουν να περιπλανώνται μόνες τους ιδίως σε περιόδους αναπαραγωγής. Έτσι, με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να βρουν το δρόμο της επιστροφής αλλά και το ταίρι τους.

index

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ανεπίσημα στοιχεία που φανερώνουν πως οι πολικές αρκούδες περιστασιακά όταν συναντήσουν ίχνη άλλης αρκούδας τα ακολουθούν. Έτσι, η Megan Owen του Ινστιτούτου Έρευνας Άγριας Ζωής της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να ερευνήσουν τις πολικές αρκούδες.

Πήραν δείγμα από τη μυρωδιά των ποδιών 203 άγριων πολικών αρκούδων. Οι επιστήμονες, ακολούθως, παρουσίασαν αυτές τις μυρωδιές σε δέκα ενήλικες αρσενικές πολικές αρκούδες και δεκαέξι θηλυκές που ζούσαν σε δέκα διαφορετικούς ζωολογικούς κήπους της Βορείου Αμερικής.

Οι αρκούδες φάνηκε να έλκονται από μυρωδιές που λήφθηκαν την άνοιξη και από μυρωδιές αρκούδων του αντίθετου φύλου. Τα αρσενικά ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για μυρωδιές από θηλυκά σε περίοδο οίστρου.

2

Οι ερευνητές εξέτασαν τα πόδια των αρκούδων και εντόπισαν ιδρωτοποιούς αδένες στις πατούσες τους. Υπάρχουν και άλλα θηλαστικά που χρησιμοποιούν παρόμοιους ιδρωτοποιούς αδένες για τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τα εδάφη τους και την αναπαραγωγική τους κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας φανερώνουν πως οι πολικές αρκούδες όντως χρησιμοποιούν τα δύσοσμα πόδια τους για επικοινωνία με άλλες αρκούδες σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Αν αυτό αληθεύει, οι πολικές αρκούδες έχουν ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από τις άλλες αρκούδες οι οποίες σημαδεύουν κορμούς δέντρων τρίβοντας το σώμα τους για να αφήσουν το άρωμά τους. Το γεγονός ότι το φυσικό περιβάλλον των πολικών αρκούδων που στην κυριαρχία του είναι πάγος δεν το επιτρέπει αυτό, τις οδήγησε στο να αφήνουν ίχνη κατά το περπάτημά τους.

Το εύρημα αυτό προσφέρει ένα ακόμα λόγο για τον οποίο οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα θερμότερο κόσμο. Αν οι πάγοι λιώσουν, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να γίνει δυσκολότερη για τις αρκούδες η προσπάθεια να δημιουργούν συνεχή μονοπάτια με τη μυρωδιά τους και να βρίσκουν η μια την άλλη.

Author: Georgia Theodoulou