Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 125.000 γάτες. Αλλά η πιο αγαπημένη ήταν ο Tombili (το όνομα του σημαίνει «παχουλός»). Ο Tombili δεν υπάρχει πια. Αλλά, εκεί που κούρνιαζε υπάρχει το άγαλμα του.

«Ο Τομπιλί συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε» λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ. «Τον χάσαμε, την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας «θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Τομπουλί, εδώ». Συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και η δημοτική αρχή αποφάσισε να τοποθετηθεί εδώ αυτό το γλυπτό» είπε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Η γλύπτρια Σεβάλ Σαχίν τόνισε ότι «ο Τομπιλί αξίζει να γίνει αυτό το γλυπτό πανομοιότυπο με την πόζα που είχε πάρει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία».

Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί σε πεζοδρόμιο της συνοικίας Ζιβέρμπεϊ του Καδίκιοϊ και χάρη σ’ αυτήν ο Τομπιλί είχε γίνει σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες του ίντερνετ συνήθιζαν, με photoshop, να δημιουργούν διάφορα memes, όπως με το να τοποθετούν ένα ποτήρι ρακί μπροστά στον αραχτό γάτο ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο θάνατος του Τομπιλί ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν «Θα ζεις στις καρδιές μας».

 

Author: Georgia Theodoulou