Σκύλος και μαϊμού κρίνουν τους ανθρώπους με βάση το πώς συμπεριφέρονται στους άλλους και προτιμούν ανθρώπους καλοπροαίρετους, έτοιμους να προσφέρουν βοήθεια και δίκαιους.

 

Τα βρέφη από την ηλικία των 6 μηνών έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της ηθικής. Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε κατά πόσο αυτό ισχύει στα ζώα, όπως ο σκύλος και η μαϊμού. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως ισχύει. Σκύλος και μαϊμού κρίνουν τους ανθρώπους με βάση το πώς συμπεριφέρονται στους άλλους και προτιμούν ανθρώπους καλούς, έτοιμους να προσφέρουν βοήθεια και δίκαιους.

 

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, αναφέρουν στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience & Biobehavioral Reviews ότι αυτές οι αξιολογήσεις της  συμπεριφοράς των ζώων μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε από πού πηγάζει η ηθική στους ανθρώπους.

Η έρευνα

Η ομάδα έκανε μια σειρά από πειράματα στα οποία οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν με διαφορετικούς τρόπους και τα ζώα τους παρακολουθούσαν. Σκοπός τους ήταν να ελέγξουν κατά πόσο τα ζώα αντιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Σε ένα από αυτά τα σενάρια, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δυσκολευόταν να ανοίξει μια με μεταλλική συσκευασία και ζήτησε βοήθεια από ένα δεύτερο άτομο, το οποίο μπορούσε να βοηθήσει ή να αρνηθεί. Κάποιες φορές το δεύτερο άτομο παρατηρούσε παθητικά αλλά δεν αντιδρούσε στο κάλεσμα.

Τα αποτελέσματα

Ακολούθως, οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες να προσφέρουν λιχουδιές στα ζώα που παρακολουθούσαν. Παρατήρησαν ότι όλα τα ζώα αρνήθηκαν να πάρουν λιχουδιές από τα άτομα που αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια.

 

«Αν κάποιος συμπεριφέρεται αντικοινωνικά, τα ζώα παρουσιάζουν μια συναισθηματική αντίδραση σε αυτό», δήλωσε στο New Scientist. «Στους ανθρώπους, υπάρχει έμφυτη αυτή η βασική ευαισθησία προς την αντικοινωνική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν, μέσα από την κοινωνικοποίηση και τη διδασκαλία, αναπτύσσουν ένα πλήρως ανεπτυγμένο αίσθημα της ηθικής».

 

 

Author: Georgia Theodoulou