Στην Πολωνία κατασκεύασαν ποδηλατόδρομο που λαμπυρίζει την νύχτα και το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό

Εξαιρετικά δημοφιλής έχει γίνει στην Πολωνία η ποδηλασία χάρη κυρίως στις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση του ποδηλάτου. Στόχος το ποδήλατο να καταστεί βασικό μέσο μετακίνησης.

Το τελευταίο, όμως, επίτευγμα των Πολωνών ξεπερνά τις προδιαγραφές ενός απλού ποδηλατοδρόμου. Αυτό γιατί συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την αισθητική σε ένα έργο υποδομής που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και εικαστική παρέμβαση.

Η πολωνική εταιρεία TPA, αντλώντας έμπνευση από το παρόμοιο ποδηλατόδρομο «Van Gogh» που δημιούργησε στην Ολλανδία ο Dan Roosegaarde, δημιούργησε μια κατασκευή/εγκατάσταση για ποδηλάτες, η οποία τη νύχτα λαμπυρίζει στο σκοτάδι και τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια.

 

141114175944-van-gogh-bike-path-6-horizontal-large-gallery
Ποδηλατόδρομος Van Gogh στην Ολλανδία

Η τεχνολογία πίσω από τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο προβλέπει την ενσωμάτωση στην άσφαλτο σωματιδίων τα οποία αποκαλούνται luminophores. Αυτά απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο την ημέρα και επιτρέπουν στο μονοπάτι για τους ποδηλατιστές να εκπέμπει φως για δέκα ώρες.

“Καταυγάζει ένα πολύ ζωηρό μπλε, το οποίο, τη νύχτα, είναι πανέμορφο δίπλα στο σκοτεινό δάσος και το ποτάμι. Το φεγγοβόλημα είναι ένα πολύ όμορφο συμπλήρωμα στην όμορφη φύση της περιοχής, τις λίμνες, τους χαμηλούς λόφους” λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPA, Igor Ruttmar.

Ο νέος ποδηλατόδρομος βρίσκεται κοντά στο Lidzbark Warminski, στην περιοχή Mazury, και μέχρι στιγμής έχει μήκος μόνον 100 μέτρα. Οι υπεύθυνοι σημειώνουν πως αναμένουν να δουν πώς θα “συμπεριφερθεί” η κατασκευή στο βαρύ χειμωνιάτικο κλίμα της Πολωνίας. Μετά από αυτό θα εξετάσουν την επέκτασή του.

Στην Πολωνία κατασκεύασαν ποδηλατόδρομο που λαμπυρίζει την νύχτα και το θέαμα είναι μοναδικό

Στην Πολωνία κατασκεύασαν ποδηλατόδρομο που λαμπυρίζει την νύχτα και το θέαμα είναι μοναδικό

Στην Πολωνία κατασκεύασαν ποδηλατόδρομο που λαμπυρίζει την νύχτα και το θέαμα είναι μοναδικό

Author: Georgia Theodoulou