Το άρωμα της βροχής μετά από μια παρατεταμένη ξηρασία είναι μια από τις πιο ευχάριστες μυρωδιές. Αλλά τι δημιουργεί αυτή τη μυρωδιά;

Το γήινο άρωμα ονομάστηκε “Petrichor” από Αυστραλούς ερευνητές το 1964. Περιγράφεται ως ένας συνδυασμός από αιθέρια έλαια και χημικές ενώσεις που απελευθερώνονται από το έδαφος με τη βροχή.

Τώρα, ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) πιστεύουν ότι έχουν κατανοήσει πώς αυτό το γεγονός συμβαίνει και γιατί αναδύεται στον αέρα αυτή η μυρωδιά.

Χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι σταγόνες της βροχής δεσμεύουν μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα καθώς προσπίπτουν στο έδαφος. Μικρά σταγονίδια υγρού, τότε, ανακλώνται και αιωρούνται στον αέρα σαν ομίχλη, γνωστά και ως αερολύματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στο περιβάλλον δεν απελευθερώνουν μόνο αρωματικά στοιχεία από το έδαφος αλλά και βακτήρια και ιούς που αναπτύσσονται σε αυτό.

Κατέληξαν πως περισσότερα σωματίδια εξαπλώνονται όταν η βροχόπτωση είναι μέτριας έντασης σε σύγκριση με βαριές βροχοπτώσεις. Παρόλο που και παλαιότερα οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι σταγόνες βροχής μπορούν να παγιδεύσουν και να απελευθερώσουν αερολύματα όταν πέφτουν στο νερό, είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή μελετάται στο έδαφος.

index
Τα αερολύματα παράγονται σε τρία στάδια: το σχηματισμό φυσαλίδων, την ανάπτυξη φυσαλίδων και τη φούσκα έκρηξης

Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να ερμηνεύσουν πως κάποιες ασθένειες του εδάφους εξαπλώνονται. Συγκεκριμένα, στο παρόν στάδιο μελετούν πως βακτήρια όπως το E-coli μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της βροχής.

Author: Georgia Theodoulou