Οι ορχιδέες είναι ψεύτες παγκοσμίου κλάσης, καθώς χρησιμοποιώντας μυρωδιές και οπτικά τεχνάσματα προσελκύουν τα αρσενικά έντομα που τις βοηθούν να μεταφέρουν τη γύρη τους.

Τον 16ο και 17ο αιώνα, οι πλούσιοι άνθρωποι φορούσαν αρώματα για να καλύψουν τις δυσάρεστες οσμές του σώματος τους. Στη φύση, κάποιοι οργανισμοί παράγουν μυρωδιές για να αποκρύψουν την πραγματική τους φύση και να εξαπατήσουν τους άλλους. Στο φαινόμενο αυτό, οι ορχιδέες είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι ορχιδέες έχουν εξελίξει ανεξάρτητους τρόπους για τη δημιουργία ακαταμάχητων μυρωδιών. Πολλές από αυτές τις μυρωδιές μιμούνται τις φερορμόνες του φύλου – αλλιώς γνωστές ως αφροδισιακά – των εντόμων.
index
Οι ορχιδέες παράγουν ένα άρωμα που μιμείται ένα γόνιμο θηλυκό έντομο, δελεάζοντας με αυτό τον τρόπο τα αρσενικά έντομα. Τ α αρσενικά εξαπατώνται από το θηλυκό άρωμα και προσπαθούν να ζευγαρώσουν με το λουλούδι. Κατά τη διάρκεια της μάταιης προσπάθειάς τους για ζευγάρωμα, μαζεύουν ένα κομμάτι της γύρης, έτσι ώστε όταν επισκέπτονται ένα άλλο λουλούδι να το γονιμοποιούν.

Και τι παίρνουν τα αρσενικά έντομα ως αντάλλαγμα για τους κόπους τους; Απολύτως τίποτα.

Author: Georgia Theodoulou