Προετοιμασία για το διάστημα
Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας εφόσον επιλεγεί ο αστροναύτης λέγεται προετοιμασία βάσης. Αλλίως λέγεται γενική προετοιμασία διαστήματος. Έχει διάρκεια περίπου δύο χρόνια. Για να επιλεγεί κανείς ως αστραναύτης, θα πρέπει να έχεις ήδη ανώτατη μόρφωση. Επομένως,  η εκπαίδευση είναι επιπλέον στην ήδη μόρφωση που υπάρχει και στην προετοιμασία που έχει γίνει προηγουμένως, δηλαδή :
* Προετοιμάζονται σε εικονικούς θαλάμους που μοιάζουν με το περιβάλλον του διαστημοπλοίου
*Τρέφονται με ιδικές τροφές για να προετοιμαστεί το σώμα τους
*Γυμνάζονται (κάνουν ειδικές ασκήσεις )
Το επόμενο στάδιο είναι πλέον η προετοιμασία σε γκρουπ και μπορεί να πάει από ένα έως πέντε έτη. Και το τρίτο στάδιο είναι η προετοιμασία για την πτήση σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει επιλεχτεί για την πτήση.

Η ζωή ενός αστροναύτη

Κατά την παραμονή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), οι αστροναύτες πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το περιβάλλον στη Γη. Πρέπει να παραμένουν καθαροί, να πηγαίνουν στην τουαλέτα, να τρώνε και να πίνουν και να παραμένουν γυμνασμένοι και υγιείς. Οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο ΔΔΣ σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα αυτές τις δραστηριότητες.

Προσωπική υγιεινή

Ο ΔΔΣ εκτελεί τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και όλα πρέπει να μεταφέρονται εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες πρέπει να συντηρούν πηγές, όπως νερό και τροφή, και πρέπει να παράγονται όσο το δυνατό λιγότερα απόβλητα.

Ξεκίνημα της ημέρας:

Προσωπική υγιεινή στο ΔΔΣ Είτε βρίσκεστε στο σπίτι, το σχολείο ή σε διακοπές, ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα είναι να φροντίζετε για την προσωπική υγιεινή σας. Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, να πλένεστε, να βουρτσίζετε τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και ακόμη να φοράτε φρεσκοπλυμένα καθαρά ρούχα.

Ακόμη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι αστροναύτες πρέπει να φροντίζουν για την προσωπική υγιεινή τους. Σε τόσο μικρούς χώρους, τους οποίους μερικές φορές πρέπει να μοιράζεστε με έως 13 άτομα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα αν κάποιος δεν έχει φροντίσει για την προσωπική υγιεινή του!Οι αστροναύτες βουρτσίζουν τα δόντια τους με τον ίδιο τρόπο που τα βουρτσίζετε και εσείς, αλλά υπάρχει μια διαφορά! Κοιτάξτε πώς τα πάντα ‘αιωρούνται’.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) δεν υπάρχει βάρος που έλκει τα πράγματα προς τη Γη. Ο Σταθμός εκτελεί τροχιά γύρω από τη Γη τόσο γρήγορα (28.000 χιλιόμετρα την ώρα) με τη σωστή ταχύτητα και κατεύθυνση. Δεν εκτελεί πτώση προς τη Γη αλλά συνεχίζει να εκτελεί πτώση γύρω από τη Γη. Επειδή εκτελεί πτώση, ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του δεν έχει βάρος. Οπότε όλα αιωρούνται! Ακόμα και το νερό και η οδοντόπαστα. Η οδοντόπαστα καταπίνεται μετά το βούρτσισμα (φαγώσιμη οδοντόπαστα) και στη συνέχεια το στόμα καθαρίζεται με ένα βρεγμένο πανάκι. Οι αστροναύτες πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους με το στόμα τους όσο το δυνατό πιο κλειστό για να μην βγει η οδοντόπαστα προς τα έξω!

Τουαλέτα στο ΔΔΣ

Αν στο διάστημα όλα ‘αιωρούνται’, πώς μπορεί κάποιος να πάει στην τουαλέτα; Υπάρχει ειδική τουαλέτα στο ΔΔΣ. Οι αστροναύτες πρέπει να δεθούν για να μην φύγουν προς τα επάνω. Αντί για λεκάνη με καζανάκι υπάρχει ένα σωλήνας αναρρόφησης που απομακρύνει τα απόβλητα με μια ροή αέρα σε μια τρύπα.

Λήψη τροφής και ροφημάτων στο ΔΔΣ

Εκτός από τη γυμναστική, και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών. Το φαγητό είναι ειδικά προετοιμασμένο επειδή η έλλειψη βαρύτητας απαιτεί ρυθμίσεις για να αποτραπεί η αιώρηση του φαγητού από το πιάτο. Επίσης, πρέπει να καταναλωθούν ορισμένοι τύποι φαγητού για να αντισταθμιστούν οι επιδράσεις από την προσαρμογή στο περιβάλλον του διαστήματος. Οι αστροναύτες μπορούν να επιλέξουν τα φαγητά που θέλουν αρκεί η θρεπτική αξία και οι θερμίδες να βρίσκονται εντός των εγκεκριμένων απαιτήσεων: 2800 θερμίδες την ημέρα.

Οι δίσκοι με το φαγητό ετοιμάζονται στη γη για τον κάθε αστροναύτη και μεταφέρονται στο ΔΔΣ πριν από την άφιξη του αστροναύτη. Οι δίσκοι αποθηκεύονται σε μία από τις μονάδες και επισημαίνονται. Οι κόκκινοι δίσκοι φαγητού περιέχουν τροφές από τη Ρωσία και οι μπλε δίσκοι περιέχουν τροφές από τις Αμερικανικές/Ευρωπαϊκές χώρες. Το φαγητό πρέπει να είναι ειδικά επεξεργασμένο ώστε να αντέχει για μεγάλο διάστημα και να έχει μικρή μάζα.

Γυμναστική και καλή φυσική κατάσταση

Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε στη Γη σε ένα πεδίο βαρύτητας. Η έλλειψη βαρύτητας καθιστά δύσκολη την εκτέλεση ακόμη και μικρών εργασιών. Οι αστροναύτες πρέπει να δένονται καλά αλλιώς θα παρασύρονται – ακόμη και η χρήση του υπολογιστή είναι δύσκολη. Οι διαστημικοί περίπατοι μπορεί να γίνουν εξουθενωτικοί και ασκούν ασυνήθιστη πίεση στους μύες. Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται και να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση αλλά και υγιείς ώστε να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ΔΔΣ. Επίπρόσθετα, πρέπει να επιστρέψουν στη Γη σε καλή κατάσταση. Στο σταθμό υπάρχει διάδρομος και ποδήλατο γυμναστικής (χωρίς ελαστικά!). Οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα για να διατηρούνται σε καλή φόρμα. Επίσης, υπάρχουν διάφορες τροχαλίες και σκοινιά που μοιάζουν με αυτά στα γυμναστήρια στη Γη όπου μπορούν να κάνουν προπόνηση με αντίσταση.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της κατάστασης των οστών και μυών τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικά ώστε, όταν επιστρέψουν στη βαρύτητα της Γης, η φυσική κατάστασή τους να έχει διατηρηθεί όσο το δυνατό καλύτερα.

 

Author: Giorgos Chr