0201-2.3

Δύο Χρόνια

Ένα ταξίδι προς τον Άρη και πίσω διαρκεί περίπου δύο γεμάτα χρόνια. Το να έχεις αρκετό φαγητό είναι ένα πρόβλημα όμως το να διατηρείσαι υγιής καθώς ο κόσμος παρακολουθεί είναι άλλο.

Μπορείς πολλές φορές να έχεις το ίδιο προπαρασκευασμένο γεύμα όμως στο τέλος καταντά βαρετό. Ακόμα και οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τείνουν να χάνουν βάρος λόγω της κούρασης του να προετοιμάσουν φαγητό. Καθώς το να καλλιεργείς το φαγητό σου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στον Άρη είναι από μόνο του μια τονωτική και πλήρης ενέργεια ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το ψυχικό άγχος, είναι επίσης σημαντική η υπενθύμιση ότι το να παραμένεις υγιής στα διαστήματα σημαίνει να φροντίζεις το μυαλό και το σώμα.

Σώμα σε φόρμα

Στο διάστημα όλα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και έτσι νιώθεις πως δεν υπάρχει βαρύτητα. Το να ζει κανείς σε αυτό το περιβάλλον μικροβαρύτητας, κάνει το ανθρώπινο σώμα να αλλάζει επειδή δεν χρειάζεται να δουλεύει ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας.

«Οι μύες μας εξελίσσονται έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν καθημερινά τη βαρύτητα της Γης», αναφέρει ο ερευνητής Phil Carvil, ο οποίος εξετάζει πώς αντιδρούν τα σώματα στο διάστημα. «Αλλά στο διάστημα δεν τους χρησιμοποιούμε σε τέτοιο βαθμό και έτσι το σώμα μας σκέφτεται ‘τι το χρειάζομαι αυτό;’ Και έτσι οι μύες επιδεινώνονται. Χωρίς την ένταση και τις συγκρουόμενες δυνάμεις που χρειάζονται για να διατηρηθούν οι μύες και τα κόκκαλα, χάνουμε περίπου το 20% της μυϊκής μάζας κάθε μήνα, ειδικά στους χαμηλότερους μύες – το πίσω μέρος των ποδιών, τους μόσχους και τους μύες της σπονδυλικής στήλης».

0201-2.4

Τα κόκκαλα χάνουνε περίπου το 1% των ιστών τους στο διάστημα εξαιτίας των μικρότερων φορτίων τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω τους. Η σπονδυλική στήλη επίσης αντιδρά με το να μην είναι μονίμως πιεσμένη προς τα κάτω από τη βαρύτητα, και το σώμα μπορεί να επεκταθεί μέχρι 70mm. Αυτό είναι καλό αν θέλατε πάντα να είστε ψηλότεροι αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

Οι αστροναύτες προσπαθούν να μετριάσουν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το να γυμνάζονται. «Η φυσική άσκηση είναι κάτι που οι αστροναύτες κάνουν καθημερινά στο διάστημα για δύο ώρες τη μέρα. Είναι ένας συνδυασμός καρδιαγγειακών ασκήσεων και ασκήσεων ανθεκτικότητας, και αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της διέγερσης της καρδιάς, των μυών και των οστών», λέει ο Phil.

Νέες ιδέες επίσης δοκιμάζονται, συμπεριλαμβανομένου ενός κουστουμιού που μοιάζει με δέρμα, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ελαστικό υλικό για να πιέσει το σώμα όπως θα έκανε η βαρύτητα της Γης.

Αλλά για μια αποστολή στον Άρη, θα πρέπει να είσαι σε θέση να λειτουργήσεις μόλις φτάσεις εκεί. «Η βαρύτητα στον Άρη αποτελεί το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης» αναφέρει ο Stefan Schneider, από το Ινστιτούτο Κίνησης και Νευροεπιστήμης στο Γερμανικό Αλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας ο οποίος μελέτησε τον αντίκτυπο ο οποίος προσομοιώνεται στην απομόνωση στο διάστημα. «Δεν πρόκειται τόσο για τους μύες και για καλά οστά – το βάρος σου θα είναι το ένα τρίτο από ότι είναι στη Γη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε με τη χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων εξάσκησης που θα διατηρήσουν τους ανθρώπους σε φόρμα και έτοιμους να εφαρμόσουν το έργο τους στον Άρη».

Προσοχή με το μυαλό

Εκτός από το σώμα, υπάρχει επίσης το μυαλό το οποίο πρέπει κάποιος να έχει υπόψη του. Το πρόγραμμα Άρης 500 προσομοίωσε μια αποστολή στον Άρη απομονώνοντας εθελοντές από τον έξω κόσμο για 500 μέρες – ακόμα και αναπαράγοντας την 20λεπτη καθυστέρηση επικοινωνίας η οποία θα υπήρχε σύμφωνα με την απόσταση από τον Άρη.

0201-2.2

«Το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού είναι ότι πρέπει να δουλεύεις ως μέρος μιας πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής ομάδας. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό δουλειάς που πρέπει να γίνει, πρέπει να είσαι ακριβής κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, έχεις περιορισμένη πρόσβαση σε φίλους και οικογένεια, η ποιότητα του φαγητού δεν είναι ιδανική – όλοι αυτοί είναι παράγοντες οι οποίοι προσθέτουν άγχος από ψυχολογικής άποψης», λέει ο Stefan. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έρευνες που θα μας δείξουν πώς εξουδετερώσουμε αυτό το άγχος έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης και να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας και ασφάλειας της αποστολής».

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των αποστολών, η διαδικασία της επιλογής καθίσταται πολύ σημαντική. Ενδεχόμενοι αστροναύτες εκτίθενται σε αγχωτικές καταστάσεις, διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα – και το πόσο καλά αντεπεξέρχονται αξιολογείται.

Παρόλο το ότι να βάζεις ανθρώπους σε ένα κοιτώνα για 500 μέρες, ή το να αξιολογείς μεγάλα διαστήματα του να ζει κανείς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορεί να μας πει κάτι για το άγχος το οποίο αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα και μυαλό σε ένα ταξίδι στον Άρη, δεν μπορεί να είναι δυνατό το να είναι βέβαιο πως η αποστολή θα στεφθεί με επιτυχία. Αλλά δεδομένης της φήμης και του ανεξίτηλου σημαδιού που θα αφήσει στην ιστορία το γεγονός του να είσαι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα πήγαιναν στον Άρη, δε θα πήγαινες;

0201-2.1

Author: Giorgos Chr