Πρόσφατη έρευνα φανερώνει ότι τα μυρμήγκια διαθέτουν ένα πολύ εντυπωσιακό σύστημα πλοήγησης.

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να ακολουθήσουν μια διαδρομή, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σώματός τους. Τα μυρμήγκια μπορούν να προσανατολιστούν και να κινηθούν συνδυάζοντας τη θέση του Ήλιου με οπτικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον τους.

Ευρήματα

«Κύριο εύρημα μας είναι ότι τα μυρμήγκια μπορούν να αποσυνδέσουν την κατεύθυνση του ταξιδιού τους από τον προσανατολισμό του σώματός τους,» είπε ο Δρ Antoine Wystrach του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Μπορούν να διατηρήσουν την κατεύθυνση του ταξιδιού, ας πούμε βόρεια, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σώματός τους, ας πούμε αν κινούνται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.»


Τα μυρμήγκια ξεχωρίζουν στον κόσμο των εντόμων, λόγω της ικανότητάς τους να προσανατολίζονται. Ζουν σε μεγάλες αποικίες και χρειάζεται να αναζητούν και να αποθηκεύουν τροφή πολύ συχνά. Αυτό απαιτεί το σύρσιμο των τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις προς τα πίσω.

Οι επιστήμονες λένε ότι, παρά το μικρό τους μέγεθος, ο εγκέφαλος των μυρμηγκιών είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Παρόλα αυτά, αν ένας καθρέφτης χρησιμοποιηθεί για να συσκοτίσει τον Ήλιο τα μυρμήγκια χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Δρ. Barbara Webb χαρακτήρισε τα μυρμήγκια σαν ένα αυτοκίνητο με αυτόματο σύστημα πλοήγησης

«Παρόλο που έχουν μικρό σχετικά εγκέφαλο, μικρότερο από τη κεφαλή μιας καρφίτσας, μπορoύν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα και όταν κινούνται προς τα πίσω.”

Μελλοντική αξιοποίηση αποτελεσμάτων

“Η κατανόηση της συμπεριφοράς τους δίνει νέες προοπτικές στη δομή του εγκεφάλου και μας εμπνέει να δημιουργήσουμε συστήματα robot τα οποία θα μιμούνται αυτές τις λειτουργίες», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ευελπιστούν ότι αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να προσανατολίζονται σε φυσικές περιοχές όπως δάση.

Author: Georgia Theodoulou