Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα γιγάντια πάντα απειλούνται με εξαφάνιση. Όταν κάποιο πάντα μείνει έγκυος γίνεται πρωτοσέλιδο εφημερίδων και καταλαμβάνει μια θέση στους τίτλους των κύριων ειδήσεων. Εικόνες από τα μικρά τους κυκλοφορούν ανά το παγκόσμιο. Τώρα, όμως, φαίνεται πως τα γιγάντια πάντα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον… εαυτό τους!

Τα χαριτωμένα ζώα απέτυχαν σε ένα κλασσικό τεστ αυτό-αναγνώρισης. Αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον ίδιό τους τον εαυτό στον καθρέφτη. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τα τεστ αναγνώρισης του ειδώλου στον καθρέφτη για να μάθουν αν τα παιδιά και τα ζώα έχουν αίσθηση αυτογνωσίας.

Στο τεστ αυτό, το ζώο κοιτάζει το είδωλό του στον καθρέφτη και οι ερευνητές το παρακολουθούν για να δουν αν μπορεί να αναγνωρίσει σημάδια στο πρόσωπο ή στο σώμα του που είναι ορατά μόνο στον καθρέφτη. Αν το ζώο αντιλαμβάνεται το σημάδι, συχνά το αγγίζει ή κινείται γύρω από τον εαυτό του ώστε να το δει καλύτερα.

Οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν τη δοκιμή αυτή σε ηλικία δύο ετών. Πολλά άλλα ζώα όπως οι χιμπατζήδες, τα δελφίνια, οι ελέφαντες, ακόμα και τα περιστέρια μπορούν να περάσουν το τεστ αυτό.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν 34 πάντα, κανένα από αυτά δεν άγγιξε τα σημάδια στο κεφάλι του. Αντ’αυτού, κάθε πάντα αντέδρασε σαν η αντανάκλαση στον καθρέφτη να ήταν ένα άλλο πάντα. Εμφάνισαν επιθετική συμπεριφορά και ενέργησαν σαν να απειλούνταν από τον ίδιό τους των εαυτό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition, σηματοδοτεί την πρώτη μελέτη αυτό-αναγνώρισης σε μοναχικά ζώα. Σύμφωνα με το συγγραφέα της έρευνας Dingzhen Liu του Beijing Normal University στην Κίνα, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό καλύτερων καταλυμάτων για ζώα σε αιχμαλωσία.

Για παράδειγμα, πολλές φορές στα κλουβιά τους χρησιμοποιείται γυαλί, αλλά τώρα οι ερευνητές γνωρίζουν πως αυτό μπορεί να τους προκαλέσει άγχος καθώς θα πιστεύουν ότι αντικρίζουν ένα άλλο πάντα.

Author: Georgia Theodoulou