Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, το σώμα του δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν επεξεργάζεται σωστά το σάκχαρο του αίματος. Στη ρίζα της δυσλειτουργίας αυτής είναι η αποτυχία των β-κυττάρων να παράγουν ινσουλίνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ζάχαρης. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Brigham Young διαπιστώνει ότι τα β-κύτταρα λειτουργούν καλύτερα στην παρουσία μονομερών κατεχινών κακάο.

Ο Δρ Jeffery Tessem, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και η ερευνητική του ομάδα, για τους σκοπούς της έρευνάς τους εισήγαγαν στη διατροφή ζώων κακάο. Τα ζώα βρίσκονταν σε ένα πρόγραμμα δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι  η προσθήκη του κακάο στη διατροφή των ζώων, μείωσε το επίπεδο παχυσαρκίας τους και αύξησε την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Στη συνέχεια μελέτησαν τι συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο – συγκεκριμένα, εστίασαν στα β-κύτταρα. Τότε διαπίστωσαν ότι οι μονομερείς κατεχίνες του κακάο βελτίωσαν την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

 

Διαβάστε επίσης: Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

 

«Το κακάο προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες», δήλωσε ο Δρ Tessem. «Καθιστά τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα ισχυρότερα, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερη ινσουλίνη».

«Τα αποτελέσματα αυτά θα μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά σε ουσίες που μπορούν να ελέγξουν τη γλυκόζη του αίματος και να καθυστερήσουν ή  να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Author: Georgia Theodoulou