Πλανήτες με δύο και τρεις φορές τη μάζα της Γης είναι καλύτεροι από τη Γη στο να καθιερώνουν και να διατηρούν τους ωκεανούς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Καθώς γνωρίζουμε το νερό είναι ζωή. Η επίγεια ζωή-το μόνο είδος ζωής που ξέρουμε πως υπάρχει σε όλο το σύμπαν-χρειάζεται νερό. Γι’αυτό, καθώς οι αστρονόμοι μελετούν και ερευνούν για ζωή εκτός της Γης-επιθυμούν να κατανοήσουν τους ωκεανούς σε εξωπλανήτες και αυτός είναι ο λόγος που κάνει τους αστρονόμους του Harvard-Smithsonian Κεντρου Αστρονομίας (CfA), ενθουσιασμένους για τη νέα τους έρευνα που εισηγείται ότι οι ωκεανοί μπορούν να αντέξουν για δισεκατομμύρια χρόνια σε υπέρ-γαίες. Οι ερευνητές του CfA παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους σήμερα (5 Ιανουαρίου 2015) στο 225ό συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας στο Σηάτλ στην Ουάσινγκτον.

0901-3.1

Οι υπέρ-γαίες είναι κόσμοι με μεγαλύτερη μάζα από τη Γη αλλά λιγότερη από τους γίγαντες αερίου όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Η λειτουργός του CfA, Laura Schaefer ανέφερε:

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται αν ένας πλανήτης βρίσκεται σε κατοικήσιμη ζώνη, σκέφτονται την απόστασή του από ένα αστέρι και τη θερμοκρασία του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτούν και τους ωκεανούς και να δουν τις υπέρ-γαίες έτσι ώστε να βρουν έναν καλό προορισμό ιστιοπλοΐας και σερφινγκ.

Ονομάζουμε τη Γη έναν πλανήτη νερού, αλλά γενικά το νερό κατέχει μόνο το 10% της συνολικής μάζας του πλανήτη μας. Ένας από τους εμπλεκόμενους στην έρευνα του CfA, ο Dimitar Sasselov ανέφερε:

Οι ωκεανοί της Γης, αποτελούν μια πολύ μικρή μεμβράνη, όπως είναι η ομίχλη στον καθρέφτη του μπάνιου.

Παρόλα αυτά, το νερό της Γης, δεν υπάρχει μόνο στην επιφάνεια. Έρευνες δείχνουν ότι ο μανδύας της Γης κατέχει νερό πολλών ωκεανών που σύρθηκε υπόγεια από τεκτονικές πλάκες και καταβύθιση του πυθμένα του ωκεανού. Οι ωκεανοί της Γης θα εξαφανίζονταν εξαιτίας αυτής της διαδικασίας αν το νερό δεν επέστρεφε στην επιφάνεια μέσω ηφαιστειακών φαινομένων (κυρίως σε μέσο-ωκεάνιες κορυφογραμμές). Η Γη διατηρεί τους ωκεανούς της μέσω αυτής της πλανητικής ανακύκλωσης.

Η Schaefer χρησιμοποίησε προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δει αν αυτή η διαδικασία ανακύκλωσης στις υπέρ-γαίες, οι οποίες είναι πλανήτες με μέχρι πέντε φορές τη μάζα της Γης, ή 1.5 φορά το μέγεθός της. Επιπλέον εξέτασε την ερώτηση για το πόσος χρόνος θα χρειαζόταν μέχρι οι ωκεανοί να διαμορφωθούν αφού οι πλανήτες θα ψύχονταν αρκετά μέχρι ο φλοιός τους να σταθεροποιηθεί.

Ανακάλυψε ότι πλανήτες με δύο μέχρι τέσσερις φορές τη μάζα της Γης, είναι καλύτεροι από τη Γη στο να διατηρούν και να καθιερώνουν ωκεανούς. Οι ωκεανοί των υπέρ-γαιών επιμένουν για τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια χρόνια (εκτός και αν ζεσταθούν και σταλούν μακριά από ένα γιγαντιαίο κόκκινο αστέρι).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος πλανήτης ο οποίος ερευνήθηκε, ο οποίος έχει πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη, χρειάστηκε λίγο χρόνο μέχρι να πάρει μετάβαση. Οι ωκεανοί του δεν εξελίσσονταν για περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, εξαιτίας ενός χοντρού φλοιού και λιθόσφαιρας που καθυστέρησαν την αρχή μιας ηφαιστειογενούς εκπομπής αερίων. Η Schaefer ανέφερε:

Αυτό δείχνει πως αν θέλεις να ψάξεις για ζωή, πρέπει να κοιτάξεις στις γηραιότερες υπέρ-γαίες.

 

*Μετάφραση και γλωσσική επιμέλεια: Science Diaries team

Πηγή: http://www.cfa.harvard.edu

Author: Giorgos Chr