Μπρυζ (Brugge), Βελγίου

Η Μπρυζ, παλαιότερα και Βρύγη, είναι πόλη στη Φλάνδρα του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτική Φλάνδρα. Έχει πληθυσμό 118 000 κατοίκους περίπου. Το 2002 ορίστηκε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η περιοχή ολόκληρης της πόλης καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 13 840 εκταρίων περιλαμβανομένων και 1075 εκταρίων πλάι στην ακτή από το Ζέεμπρυγκε το όνομα του οποίου σημαίνει «η Μπρυζ της θάλασσας». Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.  Έχει οβάλ σχήμα και έκταση 430 εκταρίων.

Βενετία του Βορρά

Μαζί με ορισμένες άλλες πόλεις του Βορρά, όπως το Άμστερνταμ και η Στοκχόλμη, χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Βορρά». Η οικονομική της σημασία είναι υψηλή, λόγω του λιμένα της και, κάποτε, ήταν η κορυφαία εμπορική πόλη του κόσμου.

Η Μπρυζ απέκτησε σημασία λόγω της διόδου διαμέσου της παλίρροιας, που ήταν μεγάλης σπουδαιότητας για το τοπικό εμπόριο. Η δίοδος αυτή ήταν τότε γνωστή ως «χρυσή δίοδος». Η Μπρυζ έγινε πόλη με διάταγμα της 27ης Ιουλίου 1128 και κατασκευάστηκαν νέα τείχη και κανάλια.

Η Μπρυζ του σήμερα

Κατά το τελευταίο ήμισυ του 19ου αιώνα η Μπρυζ έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας οικονομικά εύρωστους Βρετανούς και Γάλλους τουρίστες. Το 1909 υπήρχε ένας συνεταιρισμός με το όνομα «Bruges Forward: Society to Improve Tourism» (Η Μπρυζ μπροστά: Εταιρεία για βελτίωση του τουρισμού). Μετά το 1965 η αρχική μεσαιωνική πόλη άρχισε να ανακαινίζεται. Αναστηλώσεις οικιών και δημοσίων οικημάτων, ιστορικά μνημεία και εκκλησίες προκάλεσαν μεγάλο τουριστικό κύμα και οικονομική δραστηριότητα στο παλαιό ιστορικό κέντρο. Ο διεθνής τουρισμός εκτοξεύτηκε και νέες προσπάθειες οδήγησαν στην αναγόρευση της πόλης ως «ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας» το 2002. Ετησίως έχει περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Μπρυζ, Βρύγη, Brugge, Βελγιο, πλατεία, markt

Πηγή: παγκόσμιος ιστός

Author: Giorgos Chr