Ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο για τους φυσικούς- ερευνητές της σύγχρονης εποχής είναι η φύση της «σκοτεινής» ύλης, η οποία αν και αντιστοιχεί στο 85% της ύλης του σύμπαντος παραμένει άγνωστη για τους επιστήμονες παγκοσμίως.

Ο λόγος του όλου μυστηρίου έγκειται στο γεγονός πως με τα σημερινά μέσα, τα επίγεια πειράματα, διαστημικά τηλεσκόπια και άλλα δεν μπορεί να εντοπιστεί αυτού του είδους η ύλη αφού δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως αλλά ούτε κάποιου άλλου είδους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ωστόσο, παρόλο που δεν έχει ανιχνευθεί ποτέ μέχρι σήμερα, «προδίδει» την παρουσία της από τη βαρυτική έλξη που ασκεί στη συμβατική ύλη. Μάλιστα, μόνο η ύπαρξή της μπορεί να εξηγήσει ανωμαλίες στην κίνηση κοσμικών δομών, όπως οι εξωτερικές περιοχές των γαλαξιών.

Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί και ασχολούνται με τη φύση και τη συμπεριφορά της «σκοτεινής» ύλης, ανάμεσα σε αυτές ορισμένες αναφέρουν πως η βαρύτητα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά με τη συμβατική ύλη. Πιστεύετε δηλαδή πως μια ακόμη «σκοτεινή» δύναμη, άγνωστη μέχρι σήμερα, με την οποία οι δύο μορφές ύλης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Βάσει αυτών των θεωριών, όπως η ηλεκτρομαγνητική δύναμη εκδηλώνεται με την ανταλλαγή φωτονίων, έτσι και στην περίπτωση της «σκοτεινής» δύναμης υπάρχει ένα σωματίδιο το οποίο είναι ο φορέας της. Επομένως το σωματίδιο, το οποίο έχει ονομαστεί «σκοτεινό» φωτόνιο, παίζει τον ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στη «σκοτεινή» και τη συμβατική ύλη.

Περισσότερα στο:https://home.cern/about/updates/2016/11/na64-hunts-mysterious-dark-photon

Author: Giorgos Chr