Νέες εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/P και τον μελετά ανακάλυψε νέα σημαντικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα εντόπισε κάποιες κοιλότητες, ρήγματα και άλλους σχηματισμούς στον κομήτη δομές που σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελέτησαν δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με τον σχηματισμό του κομήτη και η σύνθεση τους περιέχει «τα δομικά υλικά» του όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Χόλγκερ Σιέρκς του τμήματος Ερευνας του Ηλιακού Συστήματος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία εντόπισαν την έντονη παρουσία απλών οργανικών μορίων στην επιφάνεια του κομήτη. Διαπίστωσαν επίσης ότι το νέφος αερίων που περιβάλλει τον κομήτη ανανεώνεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Ο 67/P όπως και οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι αποτελούν απομεινάρια από τις διεργασίες σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος και άρα περιέχουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τη γέννηση και εξέλιξη του. Το Rosetta ακολουθεί τον κομήτη καθώς αυτός πλησιάζει τον Ηλιο και θα συνεχίσει να τον μελετά αποκαλύπτοντας συνεχώς πολύτιμα δεδομένα και φωτίζοντας μια σειρά από φαινόμενα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

2301-1.2

Κάποιοι από τους σχηματισμούς που εντόπισε το Rosetta στον κομήτη οι οποίοι όπως φαίνεται κρύβουν  μυστικά της δημιουργίας τόσο του ίδιου όσο και του ηλιακού συστήματος γενικότερα.

Πηγή

Author: Giorgos Chr