Προμόντορι, Γιούτα
Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος προωστήρας που έχει κατασκευαστεί ποτέ πέρασε με επιτυχία την δοκιμαστική πυροδότησή του στο έδαφος, ένα «μείζον ορόσημο» στην ανάπτυξη του γιγαντιαίου πυραύλου SLS, ο οποίος θα μεταφέρει τους Αμερικανούς πέρα από την τροχιά της Σελήνης.

Στερεωμένος οριζόντια στο έδαφος, ο πύραυλος στερεών καυσίμων εκτόξευσε γιγάντιες φλόγες στο ερημικό έδαφος του πεδίου δοκιμών στην Γιούτα, παράγοντας ώθηση που αντιστοιχεί σε βάρος 1,6 χιλιάδων τόνων.

Η δοκιμή της Τετάρτης διήρκεσε δύο λεπτά, όσο θα λειτουργεί ο προωστήρας όταν σηκώνει τον πύραυλο SLS από την εξέδρα εκτόξευσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Τέλειο αποτέλεσμα» δήλωσε εκπρόσωπος της Orbital ATK, η οποία κατασκεύασε τον προωστήρα για λογαριασμό της NASA.

Ο προωστήρας, μήκους 54 μέτρων, είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη βερσιόν των προωστήρων στερεού καυσίμου που χρησιμοποιούνταν στα διαστημικά λεωφορεία μέχρι τον παροπλισμό τους το 2011. Προσφέρει 25% περισσότερη ισχύ.

Δύο τέτοιοι προωστήρες θα συνδέονται σε μια κεντρική δεξαμενή με τέσσερις κινητήρες για τη συναρμολόγηση του πυραύλου SLS («Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων»), του μεγαλύτερου και ισχυρότερου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Σχεδιάστηκε να μεταφέρει στην κορυφή του το Orion, το πρώτο αμερικανικό σκάφος για αποστολές σε αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Η πρώτη, μη επανδρωμένη δοκιμή του Orion πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με διαφορετικό,λιγότερο ισχυρό πύραυλο.

Με την πρώτη εκτόξευση του SLS να προγραμματίζεται για το 2018, η NASA ξοδεύει γύρω στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την ολοκλήρωσή του.

Το ωφέλιμο φορτίο των εκτοξεύσεων θα φτάνει το πρωτοφανές βάρος των 130 τόνων.

Author: Giorgos Chr