Αστροναύτες ολοκληρώσαν τον πρώτο από τους δύο διαστημικούς περιπάτους με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση!

Ο διοικητής της Εκστρατείας 50 Shane Kimbrough και η μηχανικός πτήσης Peggy Whitson ολοκλήρωσαν το διαστημικό περίπατο στις 1:55 μ.μ. Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου που διήρκησε 6 ώρες και 32 λεπτά, οι δύο αστροναύτες της ΝΑSΑ εγκατέστησαν με επιτυχία τρεις καινούργιους μετασχηματιστές, και δημιούργησαν ηλεκτρικές συνδέσεις για τρεις από τις έξι μπαταρίες λιθίου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Επίσης ολοκλήρωσαν διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας φωτογραφίας από το Μαγνητικό Φασματόμετρο Άλφα.

Οι νέες μπαταρίες λιθίου και οι μετασχηματιστές αντικαθιστούν τις μπαταρίες υδρογόνου νικελίου που χρησιμοποιούνταν στο σταθμό για να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από την ηλιακή συστοιχία του σταθμού. Η ρομποτική δουλειά με σκοπό την αναβάθμιση των μπαταριών ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους δύο διαστημικούς περιπάτους που σχεδιάστηκαν για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Ο Kimbrough και ο μηχανικός πτήσης Thomas Pesquet της Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος  (ESA), θα ολοκληρώσουν το δεύτερο διαστημικό περίπατο την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Η τηλεόραση της ΝΑSΑ θα καλύψει το γεγονός στις 5:30 π.μ.

Για ακόμα μια φορά ο Kimbrough θα οριστεί ως εκτός οχήματος μέλος του πληρώματος (EV 1) και θα φοράει μια στολή με κόκκινες ρίγες για τον τέταρτο διαστημικό περίπατο της καριέρας του. Ο Pesquet ο οποίος θα κάνει τον πρώτο διαστημικό περίπατο της καριέρας του θα είναι το δεύτερο εκτός οχήματος μέλος του πληρώματος και θα φοράει στολή χωρίς ρίγες.

Τα μέλη τους διαστημικού σταθμού έχουν ολοκληρώσει 196 διαστημικούς περιπάτους για τη διατήρηση το εργαστηρίου σε τροχιά. Οι αστροναύτες έχουν μέχρι στιγμής ξοδέψει 1,224 ώρες και 6 λεπτά εκτός του σταθμού.

Μετάφραση και γλωσσική επιμέλεια: ScienceDiaries team

Πηγή: http://blogs.nasa.gov/spacestation

Author: Giorgos Chr